
Dermatoloji Uzmanı olan Dr. Elif Ebru Güner’in açıklamalarına göre, Neredeyse her 100 kişiden birinde bu görülmekte olan sedef hastalığı cilt üzerinde oluşmuş olan kırmızı lekeler ve üzerine beyaz pullanmalar şeklinde olarak görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Genetik eğilimlerin sonucu olduğu bilinmekte olan, fakat nedeni ise tam olarak anlaşılamayan bir sedef hastalığı ve bu hastalığında hastanın yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkileyen bir sorun olduğunu açıkladı.
Dr. Elif Ebru Güner’e göre ise, Genellikle bu sedef hastalığı olmakta olan kişilerin çok duygusal, hassasiyette olduğu ve çabuk üzülen yapıya sahiptir. Bu hastalığa sahip olmalarının da yanında ise güneş yanığı ve bazı ilaçlardan dolayı, boğaz iltihabı ve sürtünmeyle oluşmakta olan durumlar gibi nedenlerden dolayı da kaynaklandığı düşünülmektedir.
Sedef hastalığı her yaşta ve her anda görülebilmesine rağmen ise hastalığa 15-35 yaşları arasında da daha sık ortaya çıkmış olduğu belirlendi. Hastalığa kadın ve erkek aynı orantıda yakalanırlar. Sedef hastalığı ise bulaşıcı bir hastalık asla değildir. Normalde ise deri yaklaşık olarak bir ayda kendini yenilemeye çalışırken, sedef hastalığında ise bu süre birkaç güne kadar da inebilir ve ölü deri hücrelerinde bu artış kalın plaklardan dolayı meydana gelmektedir. Hastalık ise zaman zaman şiddetlenir ve zaman zaman ise belirtilerde azalma da gözlemlenebilmektedir. Deri yüzeyine ise zarar veren bir çeşitli durumlar ise kaşınma ve kesiklerin yanı sıra ise yanıklar, yaralanmalar ve aşırı güneşlenme de, aşırı soğuk iklimlerde, stres ve bazı ilaçlar, sigara, enfeksiyonlar ve buna bağlı olarak ise genel sağlık durumundaki bozukluklar da hastalığı daha da alevlendirebilir. Saçlı deride, diz, dirsek ve sırtın alt kısmında ise sıklıkla tutulan bölgeler olmaktadır. Ancak vücudunda diğer bölgelerinde ise görülebilecek şekilde de seyredebilmektedir. Sedef hastaları bundan dolayı stresten uzak durmalı ve sigara asla içmemelidirler.