
Her insanın kendine has özellikleri ve bu özelliklere dayalı geliştirdiği yetenekleri vardır. Bunlardan biriside henüz 22 yaşındayken Satranç dünya şampiyonluğunu kazanan Gari Kasparov idi. Kasparov, satranç oynarken yalnızca 4-5 hamle ilerisini düşünebildiğini açıklayan ve dahi olmadığını ısrarla söylese de, buradaki asıl rol alçak gönüllülük diyebiliriz. Dünya satranç şampiyonluğunu 15 yıl boyunca elinde bulunduran Kasparov, yazdığı kitabında yöneticiler için güzel tavsiyelerde bulunuyor. O tavsiyelerden bazıları şu şekilde;
Malzeme- Zaman ve Kalite Yönetimine önem verin
Satranç oyuncularının en önemli kozlarından biri, analitik düşünerek gerekli hamleleri dahil ettikten sonra hamle yapması, rakip ve kendi taşlarının bir kaç hamle sonrasını tasdik etmesidir. Yöneticilerde aynı bu durum gibi, önce elindeki malzemeyi nasıl değerlendireceğini tartar ve duruma göre iş stratejisini belirler. Ardından zamanın malzemeye oranla ne kadar iş gücü gerektiğini hesaplamaktan geçer. Kalite yönetimi de bu aşamanın en önemli ayağı olduğu için satrançta taş üstünlüğü rakipte olmasına rağmen eğer sizin taşlarınız rakibe göre daha iyi yerleştirildi ise, rakibinizden daha şanslısınız demektir. Yani bu üç etmeni yerinde ve kararınca kullandığınız zaman işler basit ve zamanında bitecektir.
En yüksek verimi almaya uğraşın
Rakibi alt etmek için taşları gereğince dizdiniz, hamleleri saydınız ve zamanı hesapladınız. Artık en doğru hamleyi yapmak zorundasınız!
Acemi oyuncular satranç oynarken bütün kombinasyonları denemek amacıyla zaman kaybeder ve akılcı oynayan oyuncular kendilerine en yararı olacak ancak büyük hamleler olmasa dahi oyunu kazandıracak hamleler yaparlar. Radikal seçimler ve buna bağlı hamleler ile büyük taşlar olmadan da kazanabilirsiniz.
Yöneticiler iki gruba ayrılırlar;
1- Akılda tasarlayıp gerçekleştirenler,
2-Sürekli düşünüp ancak gerçeğe dönüştürmeyenler.
Agresif olmaktan kaçınmayın
Hızlı karar verilmesi gereken durumlarda analitik ve sezgisel düşünceler ön plana çıkar ve çoğu zaman doğru karar alınmasında önemli katkıları bulunur. Riske girmeyerek aslında büyük hamleleri kaybetmiş ve yeni kapıları kapatmış olabilirsiniz. İş hayatı duygusallığa yer vermediği için hatır işlerinden kaçınılmalı ve sadece strateji odaklı hamleler yapılmalıdır.
Sıradan yöntemler yerine yaratıcı çözümler bulun
Her yönetici kendisine has yönetim biçimleri bulmak yerine sıradan ve yıllardır kullanılan metotlar ile şirket veya ekip yönetir. Bu tamamen yanlış olan bir harekettir ve verimi düşürür. Her hamlede yaratıcı ve özgün olmak gerekiyor, her zaman bir önceki projenizi gözden geçirerek iş yapın. Önceki işinizde hangi hataları yaptınız, bunu her defasında tekrar ettiniz mi? bunları kontrol ederek kendinizi sürekli geliştirebilirsiniz.