Küresel Satınalma: Dailymotion

Malum internet yatırımlarını takip edenler bilir; Yahoo!, Fransız devletinin desteği ile büyümüş olan Dailymotion video sitesini yaklaşık 200 milyon dolar değerlenmeyle satınalmak istemişti. Dailymotion girişimcileri (Orange ve France Telekom)  satışa yeşil ışık yakmış olsada, Fransız hükümeti tarafından satış süreci durdurulmuştu. Hükümet kanadı sebep olarak dünyada ses getirmiş başarılı bir internet teknolojisini yabancının eline geçmesini istemediklerini iletmişti.

Yukarıda dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. Her ne kadar Dailymotion bir girişim olarak ortaya çıkmış olsada bugün Fransa için bir teknoloji gelişim üssü olarak değerlendiriliyor. Çünkü Fransa hükümeti,  Dailymotion’ı sadece kazanç olarak değil sinerji anlamında ve hatta bir sembol anlamında değerlendiyor. Fransada Dailymotion dediğinizde bir eşittir teknoloji kavramı var.

Ülkede  teknoloji akımı başlatmak için öncelikli olarak o ülkenin başarılı bir teknoloji girişimine sahip olması gerekiyor.  Akımlar, zincir başarılar yaratma olasılığı kuvvetli olduğu için  tüm ülkeden ziyade akımın doğduğu, şehirlerde, kasabalarda daha belirgin hissedilir. Örneğin başarılı teknoloji girişimleri sayesinde bugün, dünyanın bir numaralı teknoloji üniversitesi Stanford, Palo Alto, Silikon vadisi ile birlikte ve hatta Californiya eyaleti bunların hepsinin isimleri bütünleşik olarak teknolojinin kabesi olmuştur.  Yani heyecanlı genç girişimcilere Dailymotion gibi yüzlerce inovatif start-up’lara ev sahipliği yaptığından, bu da zincirleme keşif ve inovasyonları beraberinde getirmekte..

Dolayısı ile Fransa süreci iyi yönetirse Dailymotion’ın başarısı sayesinde yeni girişimlere ivme kazandıracak teknoloji  şehri, kasabası, üniversitesi neden oluşturmasın diyerek konuyu finalize ederken, Fransanın bu tutumunu haklı bulursak,  Türkiyede ki başarılı teknoloji şirketlerinin de bu noktada hemen satışından ziyade başarıyı sağlayan now-how’ın iyi değerlendirilmesi gerektiği ve hatta sağlayacağı faydayı üst seviyeye taşıyacaksa, küresel ekonomiye karşı çıkarak kesinlikle satılmaması mesajını rahatlıkla verebilirim. Hatta ben bir adım ileri giderek başarılı teknoloji girişimlerimizin daha hızlı büyümesi için yahoo!’nun ve google’ın yaptığı gibi beyin transferi yaparak başarıyı daha ileri taşıyarak daha fazla katma değer yaratma fırsatını görmezden gelmemek gerekir.