“Modası geçmeyen tek şey evrensel içeriktir.” Gün geçtikçe büyüyen internet ortamı beraberinde gereksiz bilgileri de getiriyor. Böyle kopyala yapıştır bilgilerin çok olduğu

Modası geçmeyen tek şey evrensel içeriktir.” Gün geçtikçe büyüyen internet ortamı beraberinde gereksiz bilgileri de getiriyor. Böyle kopyala yapıştır bilgilerin çok olduğu bir mecrada tabi ki de özgün içerik candır. Sürekli gelişen internette; devamlılığını yitirmeyen, sürekli güncel kalabilen, paylaşılan içerik üretmek ise bu işin püf noktası. Bunu başarabilen bologlar zaten şu anda ayaktalar ve çok tutuluyorlar. İçeriğinizin yıllar sonra bile okunabilir olması çok önemli.

Bunu başarabilmenin birden fazla yolu var, bu yazımda da bir kaçını ele almayı düşünüyorum.

Anlatmak istediğiniz konunun, ince detaylarını barındırmalı yazınız. Örneklerle betimlenmeli, yalın, sade bir dil kullanılmalı, konuyu çok iyi bilen birinin sıkılmayacağı, hiç bilmeyen birinin de kolay anlayabileceği biçimde şekillenmeli yazınız.

Gerçekten kayda değer içerik üretmek zor ve zaman isteyen bir iş, o yüzden aceleye getirmeyin. Gerçekten hazır olmadığına inandığınız yazılarınız yayınlamayın. Çünkü okuyucunun web sayfanıza uğraması, okuduğu içerikten memnun kalması, geri dönüşler için önemlidir. Diğer yazılarınızın aynı okuyucu tarafından okunabilimesi bu kritere bağlıdır.

Konuyla ilgili objektif olunmalı, duygusal davranılmamalı, olan biten açıkça, doğrusuyla, yanlışıyla anlatılmalıdır. Tarafsız bir yazı her platformda paylaşılır. Bu göz önüne alınmalıdır. Cinsellik içeren kişileştirmeler kullanılmamalıdır. Örneğin; “Bilim adamı”    söylemi yerine “Bilim insanı” denmeli, makale yazım kurallarına uygun olmalıdır.

Edebi yönünden söz etmesem de olur fakat, kesinlikle yazım yanlışı yapmayın. Dilinize hakim olun, yazılarınızda herkesin bildiği fakat az kullanılan, konuyla alakalı mesleki terimler kullanın.

Görsellerle desteklemeyi unutmayın, içerik konusunda ne kadar doluysa makaleniz, görsel olarak da o kadar tatmin etmeli okuru.

Makale için seçmiş olduğunuz konu öyle evrensel olmalıdır ki; yıllar sonra bile arana bilmeli, geçerliliğini yitirmemelidir.

Yazıyı asıl okutturan başlığıdır. Çarpıcı, merak uyandırıcı başlık seçilmelidir. Bizlere, yazı içeriğinde hayal kırıklığı yaşadığımız makaleleri bile başlıkları okutturur çoğu zaman.

Hakim olmadığınız konularda yazılar yazıyorsanız, mutlaka iyi araştırma yapın, sadece içerik üretmek için makaleler yazmayın.

İş başvurularında bile en dikkate değer şey, problemleri çözme yeteneğinizdir. Yazınızın sonuç kısmında okuru başka araştırma yapmayacak kadar tatmin etmeniz gerekir. O yüzden okur yazınızdan kesin bir sonuca varmalı, problemini çözmelidir.

Blog yazarının en büyük hedefi öncelikle özgün içerik, ardından onunla beraber gelen popülerlik ve en son para olmalıdır. Parayı sona atarsanız, ve her gün belki de milyonlarca paylaşılan gereksiz içeriği de göz önüne alırsanız, ürettiğiniz özgün içeriğin, okuru doldurması, tatmin etmesi gerekir. Ancak bunu yapabilen Bloglar başarıya uzaman yolda ilerleyebilirler.