1. Zackie Achmat

Güney Afrikalı aktivist Zackie Achmat, HIV virüsü taşımasına rağmen tedavi görmeyi basın aracılığıyla reddettiğini açıkladı. Bu ilaca daha çok ihtiyacı olan Güney Afrika halkı için devletin yeteri kadar ilaç takviyesi yapmadığı sürece de tedaviyi kabul etmeyeceğini söyledi. Daha sonrasında devlet öneriyi kabul etti ve Zackie Achmat tedavisine başladı.
2. Martin Luther King

İnsan hakları ve ırkçılığa karşı yapılan bir protesto sonucu göz altına alınan ilahiyat profesörü Dr. Martin Luther King Jr. hapishaneden açık bir mektup yazdı. Mektupta “Aslında zaman tamamen tarafsızdır ve yıkıcı veya yapıcı olarak kullanılabilir. Öyle görünüyor ki hasta görüşlü insanlar zamanı, sağlıklı düşünenlerden daha efektif kullanmışlar.” sözleri bulunuyordu.
3. Louis Armstrong

“Güneydeki halkıma bu kadar haksızlık yapan devletin canı cehenneme!” demişti Louis Armstrong, kendisine iyi niyet elçisi olarak Sovyetler’e gitmesi teklif edilince… Ünlü trompet virtüözü bu teklifi reddettikten sonra yine trompeti ile milyonları eğlendirmeye devam etti.

5. Bob Marley

Dünyanın her yerinde çalan, her mağazada duyabileceğiniz, her öğrencinin haykırdığı ve her karaoke barda söylenen bu Bob Marley şarkısı; eşitsizlik ve insan haklarına aykırı her harekete karşı mücadelede fon müziği oldu. Bob Marley’nin ölümünden sonra Amnesty isimli dernek tüm protestolarında bu şarkıyı kullanmaya başladı.
6. Vedran Smailovic

Bosna Hersek’li müzisyen Vedran Smailovic, Saray Bosna’nın işgali sırasında yıkık opera binasında çellosunu çalmaya devam etmesiyle tanınır. Tek başına 22 gün boyunca çellosunu çalıp ölenleri anmıştır.
7. Thich Quang Duc

1963 yılında Vietnam’da bir budist rahip olan Thich Quang Duc, Ngo Dinh Diem hükümetini ve budistlere yaptıkları işkenceleri protesto amacıyla yapılan bir gösteride kendini yakmıştır.
8. Mahatma Gandi

1930 yılında İngiltere’ye tuz için vergi vermeyi reddeden Gandhi ve onu izleyen diğer insanlar, Ahmedabad’dan başlayarak denize kıyısı olan Dandi’ye kadar 240 mil uzunluğunda bir yürüyüşe başladılar. Dandi’ye vardığında avucuna bir parça tuzlu çamur alıp “Bununla bütün İngiliz kuruluşlarını yıkacağız.” dedi ve deniz suyunu kaynatıp kendi tuzlarını ürettiler.
9. Rosa Parks

1955 yılında siyahi bir amerikalı olan Rosa Parks, otobüste koltuğundan kalkıp beyaz bir yolcuya yer vermemesiyle tanınmıştır. Otobüs şoförünün ısrarına rağmen tavrını değiştirmeyen Rosa Parks, insan hakları savunucularının simgesi haline gelmiştir.
10. Tiananmen Meydanındaki Adam

Ne adı, ne yüzü, ne de kimliği ilinen bu kişi, tüm Çin Cumhuriyeti Ordusu’na ve onun tanklarına karşı tek başına direnmektedir. Bazıları onun çevredeki köylerden biri olduğunu, bazıları da Beijing direnişçilerinden biri olduğunu söylemiştir. Kim olduğu farketmez, daha birkaç gün önce bir katliamın gerçekleştiği ve birçok insanın hayatını kaybettiği meydanda tek başına duran bu insan hep hatırlanacak.