Dünya’nın 7 Harikası’ndan biri olan Zeus Heykeli ne zaman yapılmıştır? Heykelin özellikleri nelerdir? Zeus Heykeli hangi ülkededir? Kim tarafından yapılmıştır? Şuanda ne durumdadır? Bu yazımızda tüm bu sorulara cevap bulacağız.

Heykelin Yapılması

Eski Yunanlılarda Olimpiyat oyunları önemli bir festivaldi. İlk kez MÖ 776 yılında başlayan bu festival Tanrıların Kralı Zeus için düzenlenirdi. Bu nedenle de Olimpos’ta krallarına yakışacak bir tapınak kurdular ve MÖ 450 yılında heykeltıraş Phidias tarafından Zeus Heykeli yapıldı.

’’Olimpiyatlar Dinsiz Adetidir!’’

MS 255’de Olimpiyatlar Roma İmparatoru Theodosius tarafından dinsiz adeti olduğu için bitirildi ve Yunanlılar heykeli Bizans’a taşıma kararı aldılar. Heykel Konstantinopolis’te bir süre kaldıktan sonra MS 462 yılında çıkan yangınla parçalandı.

Zeus Heykeli Hangi Ülkededir? Tamamen Yok Olmuş Mudur?

1829 yılında Zeus Heykeli’ne ait olduğu söylenilen bazı parçalar Fransızlar tarafından bulunmuştur. Peki Zeus Heykeli hangi ülkededir ya da daha doğru bulunan parçalar nerededir diyecek olursak Paris’in Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.

Zeus Heykeli hangi ülkededir

Zeus Heykeli’nin Özellikleri

Zeus heykeli tahtadan yapılmış, kenarları çeşitli taşlarla süslenmiştir.

Heykelin yüksekliği 12 metre, genişliği 7 metredir.

Tanrı Zeus’un bu heykeli beğendiğini göstermek için gökten yıldırımlar yağdırdığı anlatılırdı.

Heykelin üzerinde bir örtü bulunurdu ve törenler dışında açılamazdı.

Zeus’un sağ elinde zafer tanrıçası Nike, sol elinde ise kartal kabartmalı asası bulunuyordu.

Zeus’un oturduğu taht kendisinden daha görkemli şekilde yapılmıştı.

Tahtın yapılışında altın, abanoz ve fildişi kullanılmıştı.

Tahtın üzerinde oyma figürler vardı. Bu figürler Yunan tanrıları ve sfenks gibi hayvanlara aitti.

Zeus’un derisinde fil dişi kullanılmıştı çünkü heykele ulaşmak için tapınağın uzun karanlık koridorundan geçmek gerekiyordu. Fil dişi ise heykeli belirgin kılıyordu.

Fil dişi yapının bozulmaması için tapınağın havuzunda bulunan yağ ile sürekli olarak yağlanması gerekiyordu.

Tapınak dikdörtgen şeklinde bir tapınaktı ve sağlam olması amacıyla 13 büyük sütun yapılmıştı.

Heykel MÖ 200 yılında restore edilmesine rağmen olimpiyatların yasaklanmasıyla zengin bir Yunanlı tarafından Bizans’a götürüldüğü sırada aşırı yıpranmış 426 yılındaki yangınla tamamen kurtarılamaz hale gelmiştir. Birçok hasar alıp yer değiştirmek zorunda kalsa da Zeus Heykeli hangi ülkededir yok edici darbeye maruz kalmıştır dersek burası Konstantinopolis’tir.