Pırasanın Faydaları

Kışın en çok tüketilen ve pazalarda çok tercih edilen pırasanın faydaları saymakla bitmiyor. Birçok derde deva olması sebebi ile de kışın en çok satılan sebzelerden bir tanesidir. Genç yaşlı herkes tarafından çokça tüketilmesi gereken pırasa içeriğinde demir ve potasyum oldukça fazla bulunmaktadır. 

Lif açısından da oldukça fazla olmasından dolayı çocuklarınıza bolca pırasa yedirmenizde fayda var. Ayrıca pırasanın turşusunu, salatasını, yemeğini yapabilirsiniz. Sadece bunlar değil bazı hamur işlerinin içerisine de pırasadan koyabilirsiniz.

Özellik ile yufkadan yapılan böreklerinize koyarsanız çok lezzetli olacaktır ve içerisinde besin değerlerini çok kaybetmeden pişme fırsatı bulacaktır. Böylelikle de evin tüm fertleri pırasanın tüm besin maddelerinden çok güzel faydalanacaktır. Bu kadar çok anlatmışken çok güzel besin kaynağı olan pırasanın faydalarını sıralamaya gelelim.

Pırasanın Faydaları

  • Pırasa çok önemli miktarda lif, karbonhidrat, vitamin ve protein içerir.
  • Sindirim sistemine faydası çok büyüktür. Böylelikle de kabızlık hemoroit gibi hastalıklara çözüm olacaktır.
  • Zayıflamak isteyen kişiler için önemli bir diyet besinidir. İçerisinde bulunan proteinler sayesinde çok güzel tok tutma özelliğine sahiptir.
  • Solunum sistemi için çok faydalıdır. Akciğer hastalıklarında içeriğindeki vitaminler çok fayda sağlar.
  • Böbrekler ve karaciğer için de büyük faydası vardır.
  • Kan dolaşımını düzenler.
  • Grip, öksürük gibi soğuk algınlığı hastalıklarına şifa kaynağıdır.
  • Kolesterolün düzenlenmesine yardımcı bir sebzedir.
  • Damar sertliği rahatsızlığını büyük ölçüde düzenler ve giderir.
  • Çiğ pırasa tüm besin değerlerini çok iyi korur ve vücut ile doğrudan etki sağlar iştah açıcı özeliği de çiğ yendiğinde ortaya çıkmaktadır.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarına çok iyi gelmektedir.
  • Prostat kanseri ve kolon kanseri için çok faydalı bir sebzedir.
  • Kandaki şeker seviyesini düzenler.
  • Anemi kansızlık hastalığına da çok iyi gelmektedir.

Pırasanın kış sebzesi olması ve kışın ortaya çıkan rahatsızlıklara da iyi gelmesi ise doğanın bir başka mucizesi olarak karşımıza çıkıyor. Pırasanın faydaları yukarıda sıraladığımız gibi daha çok uzuyor gidiyor.  Bütün bu etkilerini kaybetmemek adına pırasayı çiğ tüketmek ve bıçak yerine tahta bıçak ile doğramak daha doğru olacaktır.