Genelde çalıştığımız kurumlardaki yöneticilerimiz bizden yaşça büyük olsalar da kimi zaman yaşı kendimizden oldukça küçük yöneticilerle de çalışmak durumunda kalabiliriz. Kimileri için kabul etmesi ve yönetmesi oldukça stresli olan bu durumla nasıl başa çıkabilirsiniz? İşte kendinden daha genç yöneticilerle çalışanlara bir kaç öneri:

Öncelikle Durumu Kabullenin:

Kariyer.net sitesinin geçen yıl düzenlediği ankete göre katılımcıların %82.36’sı yaşı kendisinden daha büyük bir yönetici ile çalışmak isterken, sadece %1.87’si kendinden küçük bir yöneticiyle çalışmayı tercih ediyor. Çoğu zaman ‘’Yok istemem ben, benden genç yönetici!’’ denilse de eğitim hayatına erken başlama, çalışma hayatına ara vermeme, yetkinlikler ve biraz da doğru yerde doğru zamanda olma gibi nedenlerle yöneticiniz genç yaşına rağmen müdür olmuş olabilir. Onu ciddiye alın. Bilgi ve becerilerine, kişiliğine saygı gösterin. Unutmayın ‘’Akıl yaşta değil, baştadır.’’ :)

Utanç Duymayın:

Etraftan gelen baskılarla beraber kendinizi sorgulayabilir, Neden bu yaşta hala yönetici olamadım? Benden kaç yaş küçük kişiler bile yönetici olmuşken. gibi cümleler kurabilirsiniz. Çalıştığınız kurumda yükselme fırsatı bulamamış ya da kendinizi yöneticilik vasıfları açısından geliştirememiş olabilirsiniz. Durumu analiz edin ve neler yapabileceğinizi düşünün. Kendinizi huzursuz etmeyin. Utanç duymak ya da üzülmek yerine harekete geçmeyi tercih edin.

Avantajları Kullanın:

Genç yöneticiniz yeniliklere açık, enerjik, sonuç odaklı olabilir. Mesleğinde ilerlemiş, yaşı büyük kişiler çoğu zaman tecrübelerine güvenerek çok şey bildiklerini düşünerek yeni fikirleri desteklemeyebilirler. Genç yöneticiniz ise önerilerinizi şikayetlerinizi daha dikkatle dinleyerek çözüm yolları geliştirebilir. Motivasyona, organizasyonel gelişime önem verebilir. Dinamik bir ekip ruhu yakalayabilirsiniz.

Ona Yardım Edin:

Kurumda daha eskiyseniz, ona kurum kültürüne adapte olması konusunda ve işlerin işleyişinde destek verebilirsiniz. Belki de ilk yöneticilik deneyimidir ve bocalamalar yaşayabilir. Sadece genç yönetici olduğu için onu suçlayarak işleri baltalamaya çalışmayın. Tam tersi fazla sevecen davranarak sınırları da aşmayın. ‘’Ben senin yaşındayken…’’ ile başlayan cümleler kurmayın. O sizin çocuğunuz değil, yöneticiniz:). Farkı daima hatırlayın.

Onu Çekiştirmeyin:

Ofis içinde Nasıl bu yaşta yönetici oldu anlamıyorum. Kesin torpili var. gibi cümleler kurmayın. Kişi, pozisyona adil şekilde yükselmiş olabilir. Olmasa bile bu söylediklerinizi duyabilir ve ast-üst ilişkiniz yara alabilir. Çekiştirmeyi bırakın, keşfetmeye bakın. Şimdiye kadar neler yapmış, hangi eğitimleri almış, en önem verdiği değerler neler… Ders çıkaracağınız noktalar olabilir. Kaçırdığınız yeri fark ederek zayıf noktanızı kuvvetlendirebilirsiniz.

Ondan Öğreneceğim Bir Şey Yok Diye Düşünmeyin:

Karşınızdaki kişiyi dünkü çocuk olarak nitelendirmeyin. Ondan öğrenecekleriniz olabilir, hemen önyargıyla yaklaşmayın, defansa geçmeyin. Sizin tecrübeniz, onun taze fikirleriyle birleşince harika bir takım çalışması olabilir. Öğrenmeye açık olun. Genç yöneticinizi bol bol gözlemleyin. Çalışma stiline dikkat edin.

Bilgisayarla Haşır Neşir Olun:

Genç yöneticiler iletişim kanalı olarak yüzyüze iletişimden ziyade daha mobil yöntemleri ya da programları tercih edebilirler. Bu yüzden ofiste kullanılan programlarda aktif olun, bilmediğiniz noktaları öğrenin. E-maillerinizi sıklıkla kontrol edin. Yeniliklere çabuk adapte olun. Yöneticiniz sizin çabaladığınızı ve hızına ayak uydurmaya çalıştığınızı görsün.

Başlangıçta kendimizden genç bir yöneticiyle çalışma fikri bizi korkutsa da eğer pozitif yaklaşırsak ve biraz zaman tanırsak işlerin düşündüğümüz gibi kötü gitmediğine şahit olabiliriz. Hatta günün birinde İyi ki genç bir yöneticim var. cümlesini bile kurabiliriz:)