Demir eksikliği anemisi herkes tarafında bilinen bir tablodur. Fakat bu demir eksikliğinin birçok nedeni vardır. Çoğunlukla folikasit eksikliği olabilir, demir eksikliği olabilir. Bunlar en çok rastlanılan anemi türüdür.

Demir eksikliği anemisi herkes tarafında bilinen bir tablodur. Fakat bu demir eksikliğinin birçok nedeni vardır. Çoğunlukla folikasit eksikliği olabilir, demir eksikliği olabilir. Bunlar en çok rastlanılan anemi türüdür.

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, anemi bir hastalık değil, bir belirtidir. Halk arasında hepimizin bildiği kansızlık denilen durumdur anemi. Aneminin mutlaka bir nedeni vardır, o sebeple anemi deyip geçmemek gerekiyor anemi sorununu ortadan kaldırma için sebeplerini bulmak gerekiyor.

Demir aslında genel olarak bütün insanların vücudunda bulunan birşeydir ama besinlerle bunu takviye edebiliyoruz. Peki Hangi tür besinlerde vücut gerekli olan demiri alabilir ? Demir iki şekilde besinlerde bulunur; 1.si çok daha kolay emilen HEM ismindeki demir hayvansal gıdalarda bulunur. Yani kırmızı ette, tavukta, balıkta, yumurta sarısın da bulunur.  Birde bitkisel demir var, buna NON-HEM demir deniliyor. Emilimi zor olan ve 2- 3 kat daha az emilebilen bir demirdir. Oda çeşitli tahıllarda bulunur, kuru baklagiller de bulunur, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Mesala 1kg mercimek 5 miligram, 1 Kg ıspanakta 0,35 miligram demir vardır. Bu sebeple bu tarz gıdaları çok fazla tüketmek gerekiyor. Mesala 1 kaşık pekmez içerisinde bulunan demir miktarı 0,9 miligram dır. Adet çağı gelmiş bir kız çocuğunun demir ihtiyacı günlük yaklaşık olarak 20 miligram civarındadır. Bu 20 miligram lık demiri alabilmesi için günde 20 kaşık pekmez içmesi yetmiyor. Çünkü bitkisel demirlerin en fazla %10 ‘u emiliyor vücuttan. Et demiri de aynı şekilde ama bitkisel demirler daha da az emiliyor.

Demir Eksikliği Belirtileri

Demir Eksikliği Belirtileri

Genelde kadınların regl dönemin de demir ve kan kaybı söz konusu, dolayısı ile sürekli olarak yeterli miktarda demir takviyeli besin almıyorsanız bu sefer anemi ye doğru gidiş söz konusu oluyor. Demir tam manasında eksilmeye başladığı zaman, öncelikle kansızlığın genel belirtileri ortaya çıkar, solukluk olur, halsizlik olur, çabuk yorulma, uykuya eğilim, yokuş veya merdiven çıkarken yorulma, nefes darlığı, çarpıntı hissi, bu tür şikayetleriniz olur. Ve bunlar demir eksikliği belirtilerinden dir. Örneğin saç dökülmesi (bkz: Saç Dökülmesine Karşı Beslenme Kuralları), tırnak kırılmasıdır. Demir eksiliği olan kadınlar tırnaklarını uzatamamaktan şikayetçi olurlar. İncelme, ayrılma ve kırılma şekilde yakınmalar olur. Ayrıca İştahsızlık, kabızlık, dil düzleşme, saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor.