Çin'de, restoranlar, garsonların yerine geçecek ve müşterilerden sipariş alacak, siparişleri mutfağa iletecek ve mutfak tarafından hazırlanan siparişleri müşterilere teslim edecek robotlar işe almaya başladılar.

Daha önceki banaisbul.com yazılarında sıkça bahsettiğimiz, gelişen teknolojiyle iş gücünün robotlaşması, yavaş yavaş gerçek oluyor. Amazon.com'un depo elemanlarının yerine işe aldığı 15.000 adet lojistik robotu, 2030'da tarihin tozlu sayfalarında yerini alacak ve robotlar tarafından istihdam edilecek meslekler listesi gibi haberlerle aslında sizi bu gerçeğe yavaş yavaş alıştırmıştık. Ancak yeterli olmadığını düşündüğümüz için konuyla ilgili yeni bir haber girmek istiyoruz. Sıradaki haberimiz Çin'den. Çin'de, restoranlar, garsonların yerine geçecek ve müşterilerden sipariş alacak, siparişleri mutfağa iletecek ve mutfak tarafından hazırlanan siparişleri müşterilere teslim edecek robotlar işe almaya başladılar. Bu aslında bildiğimiz anlamda Garsonluğun bitme noktası.

 Bu uygulamayı ilk defa Çinde Harbin şehrinde gerçekleştiren restoran sahibi, 20 garson çalışanını işten çıkartıp onlar yerine 20 tane robot işe aldı. Temmuz 2012'de açılan bu restoran yaptığı bu değişiklikle müşterilerin de dikkatini çekti ve cirolarını katladı. Bir müşteri, bu restorana yaptığı ziyarette edindiği tecrübeyi şöyle anlatıyor: Restorana girdiğimde beni bir garson karşıladı ve hoş geldiniz dedi. Ben yerime oturduğumda siparişlerimi masadaki IPADden verdim. Siparişler hazır olunca restoranın ortasından geçen ve tüm restoranı dolaşan çizginin üzerinde yürüyen robotlar yemeğimi mutfaktan masama kadar getirdiler. Yemek masamın yanına geldiğinde robot yemeği başka bir robota bıraktı ve ikinci robot mekanik koluyla yemeği tam önüme yerleştirdi. Sonra robotik bir ses Afiyet olsun dedi. Garip bir tecrübeydi.

Sizce de garip değil mi? Üstelik bu robotlar 10'a yakın yüz ifadesi gösterebiliyor (mutluluk, teşekkür, hayal kırıklığı vs.) 2 saatlik bir şarjla 5 saate kadar çalışabiliyor. Şimdilik ilk prototipler olduğu için maliyetleri normalden fazla ancak seri üretim oturtuldukça çok daha uygun fiyatlara robot satın alabileceğiz. Yani dememiz o ki, çok değil, kısa zaman sonra mesleklerimizin bir kısmını yavaş yavaş robotlara teslim edeceğiz. Lojistikten Hizmet sektörüne çoğu meslekte bu dönüşüm yavaş yavaş başladı bile. Sadece elektrikle çalışan, izin istemeyen, motivasyon sorunu, kariyer beklentisi olmayan bir çalışanı mı tercih edersiniz, ne zaman istifa edeceği belli olmayan, sürekli motive etmek durumunda olduğunuz ve kariyerini kendi kariyerinizden daha fazla düşünmek zorunda olduğunuz çalışanı mı? Yorumsuz.