İnsansız hava araçlarının, insansız arabaların, robotların ve yapay zekanın bu kadar hızlı ilerlemesi çok yakında hayatımızda ciddi farklılıklara yol açacağa benziyor. Hatırlarsanız bunun bir örneği Amazonun insansız teslimat helikopterleri idi.

İnsansız hava araçlarının, insansız arabaların, robotların ve yapay zekanın bu kadar hızlı ilerlemesi çok yakında hayatımızda ciddi farklılıklara yol açacağa benziyor. Hatırlarsanız bunun bir örneği Amazonun insansız teslimat helikopterleri idi. Daha önce Listemine'de yaptığımız haber ile sizlere paylaşmıştık, Amazonun teslimat robotları çok yakında aktif olarak kullanılmaya başlandığında Amazonda çalışan teslimat elemanlarının bir çoğu işsiz kalacak demiştik. İşte bu haber de, bir önceki haberin daha kapsamlısı, çünkü tehdit gittikçe artıyor. 

Uzmanlara göre, 2030 yılında şu anki pozisyonların neredeyse %50'si bizler tarafından değil robotlar tarafından doldurulacak. Özellikle taksiler, otobüsler, trenler gibi ulaşım araçlarının artık herhangi bir şoföre ihtiyacı olmayacak. Tüm lojistik işlemleri yapay zekası inanılmaz gelişmiş robotlar tarafından yapılacak. Tehdit altındaki meslekler sadece lojistik sektörüne ait olanlar değil, hemen hemen çoğu meslek robotların tehdidi altında. Şu an değil belki ama 15 yıl sonra bunun çok daha fazla etkisini göreceğiz. Robotların bu kadar aktif olmasının sebebi bizim belki işten çıkarılmamız değil, ancak yaptığımız işlerin robotlar sayesinde yarı yarıya ineceği de kesin.

Başka bir örnek de hizmet sektöründen geliyor. Yaşlıların bakımlarını üstlenen bakıcı-robotların yaygınlaşmasıyla bakıcılık mesleği yok olmakla karşı karşıya kalacak, hem de 2030'u beklemeden, 2020'den itibaren. Üstün yapay zekalı robotlar yaşlıların her türlü bakımını üstlenecek, ilaçlarını hatırlatacak, onlara yol gösterecek ve destek olacak. Dolayısıyla yaşlıların artık bir bakıcıya ekstra para ödemesine gerek kalmayacak.

Haberi yapan Çin firması Genesisin yetkilileri şöyle diyor:

Bundan sonraki 15-20 yıl, özellikle iş hayatımızdaki tüm ezberleri bozacağımız yıllar olacak. Tüm çalışma ortamımızı yeniden şekillendirmemiz, tüm organizasyon yapımızı yeniden oluşturmamız gerekebilir çünkü artık robotlar oldukça fazla sorumluluk alacak. İkili ilişkilere ve sosyal yeteneklere ihtiyaç duymayan, otomatikleştirilebilen tüm pozisyonlar robotlar tarafından ya tamamen, ya da büyük çoğunlukla işgal edilecek. Bu bizim işsiz kalmamız anlamına gelmiyor, olumlu tarafından bakarsak, robotlar işimizi kolaylaştırıp ciddi bir iş yükünü üzerimizden alacaklar. O yüzden korkmaya gerek yok çünkü dünya nüfusu hızla artıyor ve çalışan ihtiyacı da aynı hızda yükseliyor. Önümüzdeki yıllar robotlarla insanların iş için savaşından ziyade, beraber ortaklaşa verimlerini arttıracağı yıllar olacak...