Zeytinli ekmek yapmak zahmetlidir, bi kere önce zeytinlerin çekirdeklerini çıkarmak gerekir.

Zeytinli ekmek yapmak zahmetlidir, bi kere önce zeytinlerin çekirdeklerini çıkarmak gerekir.

Geçen buzdolabına bir şeyler yerleştirirken, raftaki zeytin ezmesi gözüme ilişti. Tam "aman bunu aldırdılar, yemediler üstelik" diye hedef gözeterek söyleniyordum ki, zeytinli ekmek yerine zeytin ezmeli ekmek yapmak nasıl olur düşüncesi aklıma geldi. Acaba hamuruna mı katmalı, yoksa?…

Sabah, ekmek hamurunu yoğurdum;  3 tatlı kaşığı toz maya, 1 tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı tuz, 1,5 su bardağı ılık su ve 4 su bardağı (silme) un.

Hamuru henüz kabarmadan  ikiye ayırdım;  her bir parça hamuru 30 cm eninde 20 cm boyunda olacak şekilde ve 1/2 cm incelecek kadar parmağımla bastırarak incelttim.

Her bir hamura 2′şer yemek kaşığı zeytin ezmesini sürdüm, yaydım.

Dikdörtgenin kısa kenarından diğer tarafa doğru, hamuru rulo yaptım ve kabarması için yağlanmış tepsiye yerleştirdim.

Ilık yerde bir saat kadar bekledikten sonra, 180 derecedeki fırında 40 dakika pişirdim. Fırından çıkıp dinlenip ılınan ekmekleri kestim veee ta-taammm; işte size zeytin ezmeli ekmek!

Afiyet olsun!