Pazarlar marketler irili ufaklı lahanalarla bezendiğinde kış gelmiş demektir! Her mutfakta farklı bir yemeğe dönüşür lahana. Kimisi sarmalar sarar, kimisi yemeğini yapar.

Pazarlar marketler irili ufaklı lahanalarla bezendiğinde kış gelmiş demektir! Her mutfakta farklı bir yemeğe dönüşür lahana. Kimisi sarmalar sarar, kimisi yemeğini yapar. Ama kış geldi mi mutlaka her eve lahana girer. A, B, C vitaminlerini her bir yaprağında barındıran, kanı temizleyip vücutta biriken zehirli maddeleri atmayı sağlayan bu mucizevi sebzeyi siz de mutfağınızdan eksik etmeyin.

100 gr lahananın besin değerleri;

Kalori : 24

Protein : 1,4 gr

Karbonhidrat: 5,4 gr

Kolesterol :0

Selüloz : 0,8 gr

Yağ: 0,2 gr

Nasıl kesilir?

Lahananın kök kısmını keskin bir bıçakla oyarak çıkarın. Bu aşamadan sonra lahanayla ne yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Sarma için kullanacaksınız, kaynayan suya atıp yapraklarının ayrılmasını bekleyin. Çiğden kullanmak istiyorsanız kök kısmını çıkardığınız lahanayı ikiye yada dörde kesip ince ince dilimleyin.

Nasıl pişirilir?

Lahanadan yemek yapmak istiyorsanız biraz yağ, soğan, kıymayla beraber uzun süre kavurduktan sonra azıcık su ekleyip kısık ateşte pişirmeniz gerekir. Sarma yapmak istiyorsanız önce biraz haşlayıp sonra iç harcıyla sarıp tekrar pişirmeniz gerekir.

Nasıl saklanır?

Lahanayı serin bir yerde muhafaza etmek gerekir. Bütün halde en fazla 5 gün kadar saklayabilirsiniz. Ama saklama süresini iki katına çıkarmak isterseniz yapmanız gereken şey belli. Lahanayı yapraklarına ayırınca sirkeli suda bir güzel yıkayın, mümkünse biraz da bekletin. Ardından sebze kurutucusundan yararlanıp yaprakları kurutun. Buzdolabı poşetlerine koyup buzdolabında muhafaza edin.

Neyle iyi gider?

Kırmızı pul biber, soğan

Pirinç, bulgur

Kuzu-dana kıyma

Nesi yapılır?

Çorba

Salata

Sarma