Fellah köftesi nasıl yapılır?

Fellah Köftesi İçin Gerekli Malzemeler

2 su bardağı ince bulgur

2 su bardağı sıcak su

1 su bardağı un

1 yemek kaşığı biber salçası

1,5 çay kaşığı kara biber

2 çay kaşığı kırmızı biber

Tuz ve üzerini süslemek için kıyılmış maydanoz

Domatesli Sos İçin

3 adet orta boy kabuğu soyulmuş domates

3 ( silme) yemek kaşığı domates salçası

1 adet limon suyu

1,5  çay bardağı kadar zeytinyağı

Yoğurtlu Sos İçin

2 Kase yoğurt

3 diş sarımsak

Tuz

Üstüne kızdırılmış tereyağı ve kırmızı toz biber

Nane

Fellah Köftesi Yapılışı

Derin bir kabın içerisine bulguru katın ve üzerine sıcak suyu ilave ederek ıslatın. Islanan bulgurları iyice yedirerek karıştırın.

Karıştırdığınız bulgurların üzerine unu serperek ilave edin.

Unun üzerine biber salçasını, kara biberi ve kırmızı biberi ilave edin.

Bulgur, un ve diğer malzemeleri homojen karışım olana kadar iyice karıştırın.

(duruma göre karışım cıvık olursa az daha un katın, katı olursa cok az daha su ilavesi yapın)

Bulguru iyice yoğurmaktaki maksat köfteleri haşlarken dağılmasın. Bu nedenle iyice yoğurun yaklaşık 15 dakika boyunca.

Şimdi ayrı bir kaba su alın ve zaman zaman elinizi ıslatın.

Yoğurduğunuz bulgurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yoğurun ve işaret parmağınızla köftenin ortasına hafifçe bastırın. Bu işlemi köfte hamurunuz bitene kadar yapın.

Ocağa su dolu tencereyi alın ve suyu kaynatın. (su köftelerin üzerini 1-2 cm. geçecek kadar olmalı)

Kaynayan suyun içerisine hazırladığınız köfteleri alın ve harlı ateşte pişmesini sağlayın. Pişen köfteleri kevgir yardımıyla kaynayan sudan alın ve iki ayrı şekilde servis edeceğiniz tabaklara yerleştirin.

Domatesli sos yapımı: Zeytinyağı ve limonun suyu hariç bütün malzemeleri robotta çekin. Çektiğiniz malzemeyi sos tavasına alın ve üzerine zeytinyağını ilave ederek pişirin. Pişen sosa limonun suyunu ilave edip 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra sosu ocaktan alıp pişen sosu servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine gezdirerek dökün ve son olarak üzerini maydanoz ile süsleyin.

Yoğurtlu sos için: Sarımsakları ezip tuz ile beraber yoğurt ile karıştırın. Karışımı servis tabağına ayırdığınız köftelerin üzerine dökün.

Tereyağını ve kırmızıbiberi tavada kızdırıp yoğurtlu sosun üzerine gezdirin.

Yoğurtlu tereyağlı köftelerin üzerini de nane ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun…

NOT: Ağız tadınıza göre ister salçalı soslu isterseniz sarımsaklı yoğurtlu olarak hazırlayın sosunuzu.