Yorulmak yok, dağılmak yok, pes etmek yok! İşin ucunda çok özel ve kaliteli bir domates sosuna imza atmak var! Tek ihtiyacınız olan biraz zaman! 15 dakikalık bir uğraş ve 6 saatlik bir vakit ile domates sosunun alasına kavuşabilirsiniz. Hem de bir kerelik değil, isterseniz 6 ay kullanabileceğiniz bir sos sizi bekliyor…
MUTFAK SIRRI: Birçok yemeğe lezzet verecek bu sosu ister hemen kullanabilirsiniz. Ya da buzlukta muhafaza edip 6 ay sonra bile kullanabilirsiniz. Sadece yarım bardak su ekleyerek, kısık ateşte sosu çözmeniz yeterli.
Gerekli Malzemeler:
1 kg domates soyulmuş
1/4 su bardağı sızma zeytinyağı
4 yemek kaşığı tereyağı
8 diş sarımsak dövülmüş
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı kuru kekik
1 adet havuç iri parçalar halinde kesilmiş
1 adet kuru soğan
1 demet fesleğen
1/2 su bardağı maydonoz
PORSİYON: 2 litre
Yapılışı:
Fırını 150 derecede ısıtın. Domatesleri bir kabın içinde ellerinizle sıkıp, en fazla iki cm.'lik parçalar bırakın. 3 su bardağı domatesli vakumlu bir kabın içine transfer edip buzdolabına alın.
Varsa bir güveç tencerenin içinde, ya da fırına girebilecek büyükçe bir tencerede, orta ateş seviyesinde zeytinyağını ve tereyağını ısıtın. Sarımsakları yaklaşık 2 dakika, rengi değişmeden pişirin. Kırmızı pul biberi ve kuru kekikleri ekleyip, aromaları çıkması için, yaklaşık 1 dk. pişirin.
Domatesi, soğanı, fesleğeni, havucu yağlı ve baharatlı tencereye ekleyin ve yüksek ateşte pişirin. Tuz ve taze karabiberi unutmayın!
Tencereyi fırına verin ve saat başı karıştırın. Sos yarıya inene kadar pişirin. Bu işlem yaklaşık 6 saat sürecektir. Eğer sos fazlaca kaynamaya başlarsa veya rengi çok koyulaşırsa ısıyı azaltın.
Tencereyi fırından alıp, içindeki soğanları, havuçları ve fesleğen saplarını da çıkartın. Buzdolabındaki domatesleri, ince doğranmış taze baharatları, cömertçe tuzu ve taze karabiberi ekleyin. Arzu ederseniz biraz daha sızma zeytinyağı dökebilirsiniz.
Hazır domates sosunuzu hemen kullanabiliir veya vakumlu kaplara transfer edip bir haftaya kadar buzdolabında bekletebilirsiniz.