İki yuvarlak ekmek arasında büyük köfte, hardal, mayonez,ketcap ve turşudan oluşan bir lezzet efsanesi olan hamburger...

İki yuvarlak ekmek arasında büyük köfte, hardal, mayonez,ketcap ve turşudan oluşan bir lezzet efsanesi olan hamburger tüm dünyada sevilen ve çokca tüketilen bir fastfoof ürünü....

Hamburgerin tarihine baktığımızda bazı kaynaklar Antik Roma imparatorluğunda iki parç ekmek arasına et parçası konarak yenen bir yemekten bahsediliyor. Ama gerçek hamburgerin yolculuğu ilk tatar büfteği ile başlar orta asya'ya kadar uzanır. Eski dönemlerde tatar atlıları  etleri eğerinin altına çiğ et koyarlar ve at koşarken meydana gelen kas hareketleri ile et pişiyormuş daha sonra tatarlar bu ete soğan tuz ve biber eklemişler ve bugünkü tatar bifteği ortaya çıkmış.19 yy da bir Almanya'nın hamburg şehrindeki bir  tüccar orta asya'ya ziyareti sırasında tatar bifteğini görür ve tarifini öğrenip avrupaya getirdi ve adını hamburg bifteği koymuş. Daha sonra bir aşcı bu eti kızartır adınıda hamburglu anlamında hamburger koyar. Almanyadan hamburgerin ingiltereye yayılması ise ilk defa bir fizikci ve gürme olan fizikci Dr. J. H. Salisbury hamburgeri ingiltereye getirir ve adını  salisbury  bifteği  koyar. fakat bu isim pek kabul görmez.19yy da Almanya'dan ABD'ye giden göçmenler ile birlikte ABD hamburger ile tanıştı zamanla Hamburger etinden yapılan köftelerede hamburger dendi ve bugünün hamburgeri ortaya çıktı.1826 yılında New York'taki Delmonico's isimli bir restoranın menüsünde ilk defa hamburger yer alır.Hamburgerin ilk patenti 1932 yılında Amerikalı John Gregore tarafından alınıyor. 2. dünya şavaşında ABD askerleri  dünyanın değişik yerlerinde savaşırken onlarla beraber hamburgerde bu ülkelere yayılıyor. Bir hamburgede ortalama 250 ile 750 arasında kalori  oluyor. Günümüzde dünyanın heryerinde çokca tüketilen hamburgere ketcap mayonez ve hardal sosları konuyor bunun dışında barbekü sosu konabilir. Hamburger köftesinin yapımında  etteki yağ oranı %35 geçmemeli ve kıyma makinadan bir kez  çekilmeli ve çok fazla yoğurulmamalı hamburger eti olarak en iyi dana gerdan olarak kabul ediliyor. Hamburgerin ekmeğide çok önemli genelde yuvarlak şekilli ve üstü susamlı olan ekmekte özel bir şekilde yapılyor. Hamburger ekmeğinin en önemli özelliği ekmeğin kabarmaması için dinlendirilerek bir kaç defa pişiriliyor.

Hamburger dünyanın  her yerinde farklı bir şekilde servis ediliyor örneğin Hawai'de hamburgere ananas konuyor yada japonyada hamburger ekmeği pirinçten yapılıyor meksikada hamburgere jambon ve avakado konuyor. Amerikada hamburger köftesinin az pişmesi istenirken, Türkiyede ise çok pişmesi isteniyor. Günümüzde Hamburgeri Amerikan kültürünün bir parçası olarakta görsekte Hamburger aslında dünya kültürünün bir parçası haline gelmiştir.