Taşlık köyünde, ütopik bir dünyada beslenen ve yumurtlayan tavuklarımızdan yumurta mı istemiştiniz? Eğer bu yumurtalara kavuşmak üzereyseniz onların hakkını vermek lazım. İşte bu lezzetlere lezzet katmak için belki de unuttuğunuz klasik yumurta pişirme yöntemleri hakkında ufak bir hatırlatma!

1. Haşlanmış: yumuşak/rafadan/sert

 Haşlanmış: yumuşak/rafadan/sert

Bu pişirme yönteminin ismine kanmayın, lakin yumurtayı haşlamaktan bahsetmiyoruz. Amacımız önce soğuk suyu haşlamak sonra yumurtayı haşlanmış suyun içinde bekletmek.

Yumuşak haşlanmış için: Soğuk suyu yumurta ile birlikte kaynamaya bırakın. Baloncuklar çıkmaya başladığında altını kapatın. Kapağını da kapatıp 2 dakika bekleyin. Daha sonra yumurtayı sudan çıkartıp soğuk su ile pişme sürecini durdurun. Sonuçta sarısı yumuşak bir haşlanmış yumurta elde edeceksiniz.

Rafadan için: Soğuk suyu yumurta ile birlikte kaynamaya bırakın. Baloncuklar çıkmaya başladığında altını kapatın. Kapağını da kapatıp 4 dakika bekleyin. Daha sonra yumurtayı sudan çıkartıp soğuk su ile pişme sürecini durdurun. Sonuçta sarısı kayısı kıvamında bir haşlanmış yumurta elde edeceksiniz.

Sert haşlanmış için: Soğuk suyu yumurta ile birlikte kaynamaya bırakın. Baloncuklar çıkmaya başladığında altını kapatın. Kapağını da kapatıp 10 dakika bekleyin. Daha sonra yumurtayı sudan çıkartıp soğuk su ile pişme sürecini durdurun. Sonuçta sarısı sert kıvamda bir haşlanmış yumurta elde edeceksiniz.

2. Çırpılmış:

 Çırpılmış:

Çırpılmış yumurta için belki de en önemli ayrıntı, onları tavaya göndermeden önce en az 15 saniye, iyice çırpmak! Bu sayede içinde biriken hava daha doğru pişmesini sağlayacaktır.

İdeal olarak bir kişi için 2 adet yumurtayı kırarak 15 saniye kadar, iyice çırpın. Orta ateşte bir tavayı ısıtıp 2 çay kaşığı tereyağı eritin. Tereyağı köpürmeye başladığında yumurtaları ekleyin ve ahşap bir spatula yardımıyla dış kısımlarda pişenleri ortaya alın. Bu arada akışkan kısmımları da tavayı hafif eğerek çevresine yaymayı ihmal etmeyin. Yumurtalar tavaya yerleştiğinde birkaç kez döndürüp servis edebilirsiniz.

3. Poşe:

Poşe:

Bu yöntem için özellikle ekstra taze yumurtalarımızdan kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü proteinlerin iyi birleşmesi için tazelik en önemli faktör!

Orta boy bir tencereye su ve bir yemek kaşığı sirke ekleyin ve kaynama noktasına getirin. Altını kısıp, bir defa karıştırarak ufak bir girdap oluşturun. Yumurtayı avucunuzdan veya bir kabın içinden kaydırmak suretiyle sirkeli suya bırakın. Tüm yumurtaları bıraktıktan sonra kapağını ve ocağın altını da kapatın ve 2-3 dk. içinde bekletin. Süzgeçli bir kaşık yardımıyla yumurtaları tencereye koyma sırasıyla dışarı çıkartın ve bir havlunun üzerine alarak fazla sularından arındırın. Arzu ederseniz bir bıçak yardımıyla kenarlarını düzelterek servis edebilirsiniz.

4. Yağda

Yağda

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki yumurtayı direkt tavaya kırmayın; önce bir kabın içine kırıp sonra tavaya bırakın ki yumurta sarısının dağılma riski azalsın.

Tavayı orta ateşte ısıttıktan sonra tereyağını eritin ve kabın içine kırmış olduğunuz yumurtaları tavaya aktarın. Bu işlemi yaparken kaseyi mümkün olduğunca tavaya yakın tutun. Yumurta aklarını hafifçe çatlatıp akışkan kısımların eşit dağılmasını sağlayın. Daha sonra yaklaşık 1-2 dk. pişirerek servis edin.

5. Ters Kızarmış (over-easy)

Ters Kızarmış (over-easy)

Yukarıdaki işlemi gerçekleştirdikten sonra yumurtayı splatula yardımıyla çevirerek 1 dakika daha pişirin. Böylelikle iki tarafı da pişmiş bir yumurta elde edeceksiniz.