Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilim insanları, haftada en az bir sefer balık ve deniz ürünleri tüketmenin yaşlı kişilerde Alzheimer’ın gelişimini engellediğini bildirdi.
Voice of America (Amerika'nın Sesi)'nin haberine göre, Chicago’daki Rush Üniversitesi’nden araştırmacılar, can verdikten sonra üniversiteye uzuvlarını bağışlayan 286 kişinin beynindeki civa miktarını ölçtü. Bunun neticeninde deniz ürünlerini daha fazla tüketenlerin beyinlerinde bekledikleri gibi civa miktarının daha fazla olduğunu gördü. Ancak araştırmada bir başka netice da ortaya çıktı. Buna göre haftada en az bir sefer balık ve deniz ürünleri tüketmek, yaşlı kişilerde Alzheimer’ın gelişimini engelliyor. Ayrı olarak, bulunan yüksek civa oranlarının belleğe tesir etmediği de görüldü.
Habere göre, Milli Etraf Sıhhati Bilimleri Enstitüsü Başkanı Cindy Lawler, kişilerin Alzheimer’a kapı aralayan genlere sahip olsa da balık tükettikleri bir hayat tarzıyla bunu engellemeye çalışabileceklerini söyledi. Rush Üniversitesi’indeki araştırmacılar, beyinde Alzheimer ve diğer demans hastalıkları ile bağdaştırılan daha az farklığa rastladıklarını kaydetti.
Belirtilere 'Apoe4' geni taşıyan bir grup yaşlı denekte erişildi. Bu geni taşıyanlar Alzheimer hastalığına daha fazla yakalanıyor. 'Apoe4' geni taşıyanlarda bu arada yüksek kolesterol da bulunuyor. Bu da Alzheimer’ın beyinde plaklara neden olması ile bağdaştırılıyor. Araştırma, Milli Etraf Sıhhati Bilimleri Enstitüsü tarafından finanse edildi ve sonuçlar Amerika Tıbbi Bilimler Birliği Mecmuası’nde yayınlandı.