Büyük şehir insanının, teknoloji ile iç içe olduğu bir gerçek. Fakat çevremizdeki teknolojik aletlerin yaydığı radyasyondan haberimiz var mı?

Azınlıkta olan bir kısmımız bu konuda bilinçli fakat uygulamada yetersiz. Bir kısmımızın ise bu konudan haberi bile yok.

Özellikle yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarımıza bu konuda daha dikkat etmek gerekiyor.

Küçük çocuklar için ise bu durum daha da ciddi. Türkiye İstatistik Kurumu araştırmalarına göre, bilgisayar kullanım yaşı 8, cep telefonu kullanma yaşı da 10’a gerilemiş durumda. Bir diğer beyin algısını etkileyen faktör olan televizyonu ise her 10 çocuktan 9’u mutlaka izliyor.

Özellikle 16 yaş altındaki gençlerin cep telefonu kullanmaları, elektromanyetik radyasyona maruz kalmaları anlamına geliyor. Bir yetişkin vücudu bu elektromanyetik radyasyon dalgalarından %25 etkilenirken, özellikle 0-8 yaş arasında ki bir çocuk %75 etkileniyor.

Ayrı bir nokta da teknolojinin üreme sağlığı konusunda olumsuz etkileri.. Bu konuda dünya üzerinde çeşitli kuruluşlar tarafından her yıl daha fazla araştırma yapıyor ve insanlar uyarılmaya çalışılıyor. Erkekler özellikle cep telefonlarını ceplerinde taşıdıkları için, iyonizan elektromanyetik radyasyona maruz kalıyor. Yapılan bir araştırmaya göre cep telefonlarını pantolonlarının ceplerinde taşıyan erkeklerde, vücut üzerindeki genel etkilerinin yanı sıra, sperm sayısında  %30 düşüş görülüyor.

Genel olarak elektromanyetik radyasyon yayan cihazlar hangileri?

-Tv vericiler ve yükselticili alıcılar

-Radar

-Uzaktan Kumanda Cihazları

-Telsizler

-Cep Telefonları

-Baz İstasyonları

-Mikrodalga Fırınlar

-Radyo

-Televizyon

-Bilgisayar Monitörleri

-Şarj aletleri ve adaptörler

Nasıl önlem alınmalı?

* Söz konusu cihazlardan olabildiğince uzak durulmalı çünkü, uzaklık elektromanyetik alana etki ediyor.

* Mikrodalga fırınlar en çok elektromanyetik radyasyon yayan cihazlardan biri bu yüzden çalışırken en az 50 cm uzakta durulmalı.

* Eski tip televizyonlar en az 2 metre uzaktan izlenmeli.

* Şarjlı aletleri, şarj sürelerinde olabildiğince kullanmamalı, telefonlarda görüşme yapılmamalı tıraş makineleri şarjda ilken kullanılmamalı.

* Cep telefonu görüşmeleri mümkün olduğunca kulaklık ile yapılmalı, 16 yaşından küçük çocukların cep telefonu görüşmeleri 10 dakikayı aşmamalıdır.

* Uyumadan önce ve uzun süreli saç kurutma makinesi kullanılmamalı.

* Son olarak yüksek akımı düşük DC akıma çevirerek çalışan cihazları olabildiğince uyuduğunuz alanlardan uzak tutmaya çalışın.(radyo, çalar saat vb.)

Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik cihazları kullanmamak maalesef pek de olası değil. Fakat bunu daha bilinçli bir halde kullanarak, zararı en aza indirmek mümkün.