İki tip şeker hastalığı vardır. Tip 1 ve Tip 2. Tip 1 olanına insüline bağımlı diyabet de diyoruz. Bu şeker hastalığı genç yaşlarda ortaya çıkar.

İki tip şeker hastalığı vardır. Tip 1 ve Tip 2. Tip 1 olanına insüline bağımlı diyabet de diyoruz. Bu şeker hastalığı genç yaşlarda ortaya çıkar. Tüm diyabet hastalarının %5 -%10 nu bu gruba dahildir. İyileştirilmesi mümkün değildir.

Tip 2 diyabet ise insüline bağımlı olmayan şeker hastalığıdır. En yaygın olan bu gruptur. Genellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkar. Son yıllarda yanlış beslenme sonucunda obeziteye bağlı olarak çocukluk yaşlarında bile görülmeye başlamıştır. Doğru bir beslenme ve egzersiz programı ile önlenebilir hatta geri bile çevrilebilinir.

Aşağıda şeker hastaları için, birtakım önerilerimizi kısaca belirttik. Doktorunuz kontrolününde bu hastalığın vücudunuza vereceği zararları önleyip, çok sağlıklı bir ömür sürmek elinizde…

Egzersiz: Kuşkusuz egzersiz sağlıklı bir yaşamın birinci koşulu. Hızlı bir sonuç almak için hemen sabah yürüyüşlerine başlamanızı öneririz.

Şeker, tahıllar, fruktoz u hayatınızdan çıkarın. Tahıl derken, ekmek, makarna, pilav, patates, ve mısırı da bu gruba dahil ediyoruz. Kan şekerinizi kontrol altına alana kadar tüm meyveleri de hayatınızdan çıkarmanızı öneririz.

Protein, karbonhidrat, ve yağ oranı: Şeker, tahıllar ve meyveleri hayatınızdan çıkarmak yetmeye bilir. Sağlıklı bir beslenme programı için günlük tüketilen protein, karbonhidrat ve yağ oaranlarına da dikkat etmek gerekmektedir. Bunun için doktorunuza danışmanız yeterli olacaktır.

Açlık kan şekeri ölçümü: Düzenli olarak açlık kan şekerinizi ölçmeniz gereklidir. Oran 2-4 arasında olmalıdır. Fazlası ise insülin hassasiyetini düşük olduğunu gösterir.

D vitamini: Vücuttaki D vitamini dikkat edilmesi gereken bir konudur. D vitamini güneşten aldığımız için özellikle yaz aylarında güneşte kalmaya dikkat edilmelidir. Eğer yeteri kadar güneşten faydalanılmıyorsa doktora danışarak D vitamini takviyesi almak gerekebilir.

Probiyotik: Bağırsak ve midede birçok iyi ve kötü bakteri vardır. İyi bakteriler ne kadar fazla ise bağışıklık sistemi de o kadar güçlü demektir. Bunun için turşu, yoğurt tüketimi önemlidir. İyi kalitede probiyotik takviye almak da iyi bir çözüm olabilir.