Sarımsak tüm yiyecekler arasında hergün tüketmenizi önerdiğimiz besinlerin başında gelir. Akdeniz diyetinin olmazsa olmazı olan sarımsak, bir çok araştırma tarafından akdeniz insanın uzun ve sağlıklı ömür sürmelerinin nedenlerinden biri kabul edilir. Son zamamnlardaki bazı araştırmalara göre sarımsağın vücuttaki antioksidan miktarını arttırdığı da kanıtlanmıştır. Natürel bir antibiyotik olarak kabul edilen bu besin, ortaçağlarda virüs ve bakterilerle savaşda ilaç olarak kullanılmıştır. Hatta Ruslar eski zamanlarda sarımsağa rus penisilini adını vermişlerdir. Aşağıda size sarımsağın sayısız faydalarından bazılarını sıraladık…
Yiyecek bakterilerini öldürür: Son zamanlarda yapılan araştırmalarda yiyceklerden insana geçen, ishal, mide krampları, hatta ateşe neden olan bazı bakterilere karşı antibiyotik yetersiz kalmış, sarımsak kullanılmış, ve olumlu sonuçlar elde edilmiş. Hatta böyle durumlarda bazı antibiyotikler yetersiz kalırken, sarımsak bakterilere karşı savaşı kazanmış.
Kanser önleyici: Yine yapılan araştırmalarda belirli dozlarda, düzenli olarak kullanılan sarımsak prostat ve göğüs kanserini önlemede iyi sonuçlar alınmış. Fakat sarımsağın bu kanser önleyici özelliği düzenli olarak hergün kullanıldığı takdirde sağlanabiliyor. Kanser önleyici özelliğini içindeki yoğun sülfür miktarından alan sarımsak, etlerin çok pişirilmesinden dolayı oluşan kanserojen etkiyi de azalttığı kanıtlanmıştır.
Kalp sağlığı: Sarımsak kan damarlarındaki oksidasyonu ve enflamasyonu azaltmasıyla birçok kalp rahatsızlıklarını da önlemeye yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu, kolesterolü düşürücü etkisi ile kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
Bağışıklık / soğuk algınlığı: İçindeki yoğun antioksidan miktarı sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bir araştırmaya göre 12 hafta boyunca hergün belirli dozda sarımsak alan bir grup, almayan gruptaki kişilere göre %63 oranında daha az soğukalgınlığına yakalanmıştır. Bu yüzden sarımsağı hastalık önleyici bir yiyecek olarak düzenli olarak kullanılmanızı önerdiğimiz gibi, soğuk algınlığı veya gribal enfeksiyon sırasında miktarın dozunu arttırmanızın da faydasını göreceğinizi düşünüyoruz. Hatta böyle dönemlerde dışarıdan doğal bir sarımsak tableti bile kullanmanız faydalı olacaktır.
Alzeheimer/Demans : Sarımsak , içindeki yoğun antioksidanlar sayesinde vücutta oksitlenme sonucu oluşan birçok hastalığa karşı koruyucudur.
Önemli Not: Sarımsak, her gün, en az bir öğün düzenli olarak yiyeceklerde kullanıldığı takdirde faydasını yeteri kadar görebileceğiniz bir yiyecektir. Ayrıca içindeki aroma yiyeceklere tat zenginliği de katacaktır. Faydasından tam olarak yararlanmak için sarımsağı hazırladığınız yiyeceğe pişmesine yakın bir zamanda eklemenizi tavsiye ederiz. Hatta mümkünse çiğ olarak tüketilmesi faydasından maksimum yararlanılmasını sağlar. En fazla faydayı sağlamak için, pişirmeden önce sarımsağı ezin, veya kesin, bir süre bekletin, ve pişen yemeğe en son dakika katın.
Diğer önemli not: Kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız, veya kanama ile ilgili sorunlarınız varsa sarımsak hapını kullanmadan veya yüksek oranda günlük olarak sarımsak tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.