Epilepsi bir çeşit sinir hastalığıdır. Sebebi ise beyin çalışmasında görülen bir anormalliktir. Halk arasında, tutarak, tutarık, tutarga, yilbik, düşme hastalığı gibi değişik terimler

Epilepsi bir çeşit sinir hastalığıdır. Sebebi ise beyin çalışmasında görülen bir anormalliktir. Halk arasında, tutarak, tutarık, tutarga, yilbik, düşme hastalığı gibi değişik terimler kullanılmaktadır. Tıp dilinde ise epilepsi hastalığı da denilmektedir. Grand mal ve petit mal olarak iki çeşit epilepsi bulunmaktadır.

Grand mal:

Sar’ a nın ağır şekline Grand mal denilmektedir. Hasta, nöbet gelmeden önce aura denilen bir devre geçirir. Bu sırada da, nöbetin geleceğini anlar. Bu devrede; kulak çınlaması, belirli bir yerde ağrı, titreme vardır. Ne olduğunu anlayamadığı bir koku hissederler. Kısa bir süre sonra da şuurunu kaybederek yere düşerler. Vücudunda kuvvetli bir şekilde çarpıntılar oluşmaya başlar. Kol ve bacak mimikleri bir anda kasılıp tekrar gevşer. Ağzı köpürür, dilini ısırabilir, farkında olmadan küçük hatta büyük abdestini bile yapabilir. Bir süre sonra da kasılmalar azalır ve derin bir şekilde soluk alarak sakinleşir, kendine gelir.

Petit mal:

Sara’nın hafif şekline denilmektedir. Bu çeşit hastalarda ise şuur kaybı görülür fakat, kasılma ve gevşemeler bulunmamaktadır. Hatta bu evrede bazen çevresindeki insanlar kriz geçirdiğinin bile farkına varmaz.

İlk yardımı nasıl yapılır?

Kriz geçiren hastanın yaralanmasını önleyici tedbirler alınır. Dilini ısırmaması için ise temiz bir mendili topaklayarak ağzına koymakta fayda vardır. Tedavi maksadı ile doktora görünmesi gerekmektedir.

Evde tedavi yöntemi:

- 40 gün süre ile limon suyu içilir.

- Her gün, 3 yemek kaşığı fındık yağı içilir.

- Haftada bir kere tavşan eti yenilir.

- Bol incir ve lahana yenilir.392124dc3c0298b25d

- Kriz halinde iken çörekotu koklatılır.

- Hastaya, her zaman iyi olduğu kontrol edilir.