Hava sıcaklığının iyice arttığı şu günlerde sıcaktan korunmak için gerek işyerlerimizde, gerekse evlerimizde klimalardan medet umuyoruz. Ancak klimaların aşırı soğutmasında karşısında üşütme vb gibi rahatsızlıklara yakalanabileceğimiz gibi bizi bekleyen başka bir hastalık daha var ki adını çok sık duymadığımız lejyoner hastalığı. Ancak buna halk arasında klima hastalığı da denilmekte. Bu hastalığa neden olan “Legionella pneumophila” olarak adlandırılan bir bakteridir. Bu bakteri insanın akciğerine yerleşerek onun zatürre olmasına ve akciğerinin iltihaplanmasına neden olmaktadır. Peki bu bakteri nasıl oluyor da insanın akciğerine yerleşiyor ve klima ile nasıl bir alakası var diye soracak olursanız; bu bakteri çalışan klimaların filtre sistemlerine önce yerleşiyor ve buradaki hava akımından dolayı büyüyüp çoğalıyor ve klimanın bulunduğu ortama yayılıyor. Böyle bir klimanın çalıştığı ortamda yaşayan insanlar ise klimanın yaymış olduğu bakteriye kendilerini kaptırıp bu hastalığa yakalanmış oluyorlar.
Lejyoner Hastalığına Yakalandığınızı Nasıl Anlarsınız?
Elbette ki her klimalı ortamdan insanlara bu bakteri bulaşacak ve lejyoner hastalığına yakalanacak diye bir kaide yok. Lejyoner hastalığının bir takım belirtileri var. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
-Şiddetli Baş Ağrısı
-Üst solunum yollarında enfeksiyon oluşumu
-Kuru Kuru Öksürmek
-Sürekli bir halsizlik
-Bulantı ve kusma hali
-Şiddetli karın ağrısı
-Yüksek ateş
-Şiddetli bir ishal hali
-Kaslarda ve eklemlerde meydana gelen ağrı
Lejyoner hastalığının tedavi edilmeyip ilerlediği safhalarda ise hastada unutkanlık ve bilincinin kaybolması söz konusu olabilmektedir.
Lejyoner Hastalığı Bulaşıcı mıdır ve Hayati Riski Bulunur mu?
Lejyoner hastalığı, bulaşıcı bir hastalık değildir yani bir hastadan başka birine lejyoner hastalığı bulaşmaz ancak hayati risk taşıyan bir hastalıktır. O nedenle yukarıdaki belirtileri kendilerinde gören insanların en kısa sürede bir hekime müracaat etmeleri kendi sağlıkları açısından yararlı olacaktır.
Lejyoner Hastalığı Kimler İçin Daha Riskli?
Her klimalı ortamda bulunanın bu hastalığa mutlaka yakalanacağı yönünde br kural olmadığını söylemiştik. Ancak bazı insanların lejyoner hastalığına neden olan bakterileri kapma riski daha yüksek. Bu grup insanları ise şöyle sıralayabiliriz:
-Aşırı derecede sigara ve alkol tüketimi olan insanlar
-Diyabet hastaları
-Kanser Hastaları
-Kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan insanlar
-Siroz hastaları
-Hastane, okul gibi çok kalabalık ortamlarda çalışan ve çalışırken terleyen insanlar
Lejyoner Hastalığından Nasıl Korunuruz?
Eğer sürekli klimalı ortamlarda yaşayan biriyseniz bu hastalığın neden olduğu bakteriyi önleyebilmek adına klimanızın temizlik ve periyodik bakımlarını aksatmadan mutlaka yapmalı ya da teknik bir ekibe yaptırmalısınız. Bu durumu önemsemediğiniz zaman klimanızın filtre sistemleri lejyoner hastalığının neden olduğu bakterilerin yerleşmesine davetiye çıkaracak ve böylece siz de hayatınızı riske atmış olacaksınız. Kadınamoda.com olarak sağlıklı günler dileriz.