Kemik suyu, bir takım kemiklerin(Tavuk, İnek) ve bazı sebzelerin uzun süre pişirilmesiyle elde edilen oldukça besleyici bir yiyecektir.

Kemik suyu, bir takım kemiklerin(Tavuk, İnek) ve bazı sebzelerin uzun süre pişirilmesiyle elde edilen oldukça besleyici bir yiyecektir. Son zamanlarda tekrar popüler olmasının tabiki haklı nedenleri var. Özellikle soğukalgınlığı tedavisinde kullanılan bu yiyeceğin daha bir çok faydasından söz edilmektedir. Bu süper besin kaynağı kemik suyunu buzdolabınızdan eksik etmemenizi ve her fırsatta yemeklerinize katmanızı öneriyoruz.

Kemik suyunun faydaları:

Soğuk algınlığı, grip gibi viral hastalıklarda. Özellikle tavuksuyu çorbası çok etkili.

Kemik suyu, vücudun çok kolay bir şekilde emebileceği birçok minerali barındırır. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, silikon,sülfür gibi. Bu mineraller güçlü kemiklere sahip olmak için çok gerekli. Dolayısıyla eklem ağrıları, enflamasyon, romatizmal hastalıklar için kemik suyu önerilir.

İçinde bulunan jelatin sağlıklı saç ve tırnaklar için gerekli.

Bağışıklık sisteminin kuvvetli olması , bağırsak sisteminin sağlığı ile direk olarak ilişkilidir. Sindirim sistemindeki dengesiz büyüyen mikroorganizmalar birçok hastalığın sebebi olarak bilinmektedir. Kemik suyu ise sindrim sistemi için çok faydalı bir besin kaynağıdır. Hem iyileştirici, hem de koruyucu bir özelliği vardır.

Ama kemik suyunun hazırlanmasında dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Öncelikle kullanacağımız tavuğun organik olması gerekmektedir. Çünkü GDOlu yemlerle beslenmiş, arsenik ve antibiyotik kullanılmış marketlerde satılan tavuklardan yapılan kemik suyunun faydasından ziyade zararı olacaktır. Marketlerde satılan hazır tavuksuyu tabletleri için de bu saydıklarımız geçerli.

İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir tavuksuyu tarifi:

Yaklaşık 1.5 kg tavuk kemiği( Dana kemiğini de karıştırabilirsiniz)

4 diş sarımsak

1 soğan

3 adet kereviz sapı

2 adet havuç

karabiber taneleri

bir dal biberiye

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı tuz

ve alabildiğince su

Yukarıdaki malzemeleri bir tencereye koyun, ve kaynatın. Çıkan suyu küçük buz kalıplarına dökün, ve buzluğa kaldırın. İhtiyacınız olduğunda çıkarıp kullanın.

NOT: Soğuk algınlığı geçirdiğinizde yapacağınız tavuksuyu çorbasına ayrıca acı biber katmanızı öneririz.Bu boğazınızda ve ciğerlerinizde biriken sıvının dışarı atılmasına yardımcı olacaktır.