Kabakulak bulaşıcı hastalıklarımızdan birisidir. Virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon yapmasıyla kendini gösterir...

Kabakulak bulaşıcı hastalıklarımızdan birisidir. Virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon yapmasıyla kendini gösterir. Kabakulak olan birisi kulağın alt tarafında şişlikler meydana gelir. Kulağın alt tarafının şişmesi ile birlikte halk arasına kabakulak adını almıştır.

Kabakulak hastalığı genellikle çocukluk yaşlarında görülür. Bu hastalığı geçirmeyen yetişkinler yetişkinlik döneminde de bu hastalıklar karşılaşabilir.

Kabakulak hastalığı sonbahar ve kış mevsimlerinde daha sık görülür. Hasta olan kişilerin öksürmesi, hapşırması veya bir başkasını öpmesi sonucu solunum yolu ile bu hastalık kişiden kişiye geçebilir.

Kabakulak hastalığının 3. haftadan itibaren kendini gösterir. Bu hastalığa bir kere yakalanan vücut bu hastalığa bağışıklık kazanır. Bir kere yakalanan birisinin bir daha kabakulak olması söz konusu değildir.

Kabakulak hastalığının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

1-Çene altı ve arkasında şişlikler oluşabilir. Önce bir tarafta şişlik görülür ilerleyen zamanlarda diğer tarafta da şişlik oluşur.

2- Kişinin tükürük bezlerinde ağrı vardır. Boğazdan da bu ağrı hissedilebilir.

3- Kişi bir şeyler yerken ya da konuşurken boğazında ağrı hisseder.

4- Hasta kendini halsiz ve yorgun hisseder.

5- Hafif ateş ve baş ağrısı oluşur.

6- Hastada bulantı ve kusmalar görülebilir.

7- Hastada iştah kaybı görülür.