Orta yaş kadınlarında pre- menapoz dönemi ile birlikte vücuttaki östrojen- progesteron hormon üretimi azalmaya başlar. Bu hormonal dengesizliğin bazı sağlık ...

Orta yaş kadınlarında pre- menapoz dönemi ile birlikte vücuttaki östrojen- progesteron hormon üretimi azalmaya başlar. Bu hormonal dengesizliğin  bazı sağlık sorunlarını da yanında getirmesi de kaçınılmazdır. Sıcak basmaları, gece terlemeleri, bulanıklık, depresyon, kilo artışı bu semptomlardan bazılarıdır. Tüm bu sıkıntılar sonucunda  birçok kadın kaçınılmaz olarak hormon tedevisine başvurur. Aslında doğru bir beslenme programı ve vitamin/mineral takviyesi ile bu sıkıntılar büyük ölçüde azaltılabilinir. Size bunlardan bazılarını aşağıda listeledik.

1- Şekeri ve rafine edilmiş karbonhidratı kesin: Bu yiyecekler vücuttaki insülin miktarını arttırır, bu da kilo artışına ve özellikle bel bölgesi yağlanmalarına sebep olur. Bu depolan yağ tekrar vücuttaki östrojenin dolaşımına ve östrojen/progesteron hormon dengesizliğine sebep olur.

2- Bazı meyve/sebzelere ağırlık verin: Bazı meyve ve sebzelerde bulunan bitkisel (doğal) östrojenler vücuttaki hormon dengesini sağlar. Yabanmersini, vişne, havuç, muz, pancar, portakal, soğan, biber, yulaf, erik, zeytin, ve patatesi mümkün olduğunca çok tüketin.

3- Lifli Gıdalar tüketin: Özellikle de keten tohumu. Lifli gıdalar iyi bir sindirim ve boşaltım sistemini sağlar. İyi bir boşaltım sistemi de vücuttaki östrojen dengesi için önemlidir. Ayrıca birçok araştırmaya göre düzenli keten tohumu tüketimi göğüs kanseri riskini azaltır.

4- Kafein, alkol, ve çok acıdan uzak durun: Özellikle sıcak basmaları, gece terlemeleri gibi semptomları azaltmak için bu gıdalardan uzak durmak gerekir. Yerine daha serinletici etki yapan kavun, filizlendirilmiş baklagiller, kereviz, elma, kuşkonmaz, üzüm gibi yiyeceklere yönelin.

5- Organik hayvansal proteini tercih edin: Dışarıdan hormon verilerek üretimi sağlanan hayvansal proteinden uzak durun. Vücuttaki östrojen dengesizliğinin esas nedenlerinden biri budur. Bu yüzden ‘ sağlıklı ve hormonsuz’ et ve süt ürünlerini seçmeye özellikle dikkat edin.