Bunca aromayı, enerjiyi ve sağlığı içinde barındıran başka bir meyve var mı bilemiyoruz doğrusu! Global dünyada ‘Hint Hurması’ olarak da bilinen Demirhindi (tamarind) esasında Hindistan topraklarında doğan bir ağacın meyvesidir. Yaklaşık 20 cm. büyüklüğünde, toprak rengi ve tohumlu bu meyve yüzyıllardır türlü devalar için ve pek tabii lezzet için dünya çapında kullanılır.
Bizde, Osmanlı döneminde, şerbeti yapılarak kullanılmış ve bu şerbetin efsanesi günümüze kadar ulaşmıştır. Demirhindi’nin dışında 40 farklı baharat içeren bu şerbetin ölüyü bile dirilttiği söylenir.
Sağlığımıza faydaları saymakla bitmez ama kısaca aşağıdaki maddelerde toparlayabiliriz.
Bağırsak sorunlarına iyi gelir
Kolestrol seviyesini düzenler
Tartarik asiti sayesinde ekşi-tatlı bir aromaya sahiptir
Antioksidant seviyesi çok yüksektir
İsminden de anlaşıldığı gibi yüksek oranda ‘demir’ içerir.
C vitamini deposudur
Cilde çok iyi gelir
Demirhindi nelerle iyi gider?
Hem asit, hem de şeker içerdiği için yemeklerde müthiş bir denge sağlar. Worcestershire sosunun gizli baharatlarından biridir. Balzamik sirke yerinde de kullanılabilir. Özellikle Hint yemekleri ilgi alanıdır. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagillere çok yakışır. Çorbalarda, soslarda bir kere denediniz mi vazgeçemeyebilirsiniz.