1980’ler İnsanlığın yeni baştan şekillendiği dönemlerdi, soğuk savaş devam ediyordu ama Bir taftanda sosyalist toplumlar kulaktan kulağa özgürlük sözünü fısıldıyordu zamanla bu özgürlük fısıltıları haykırışlara dönecek ve bunun sonucu olarakta doğu bloğunda çatlaklar oluşacaktı bu çatlaklar 1989’da berlin duvarını yıkacak ve dünya düzenini kökten değiştirecekti
Sovyet Rusyanın Afganistanı işgali, İran Irak savaşı, İngiltere ve Arjantinin Fakland adındaki ufak bir ada için savaşması bu dönemde görülen en önemli gelişmelerdir.
Dünya yeni felaketlerle tanışmıştı; Çernobil Nükleer enerji santralinin patlamasıyla nükleer enerjinin kötü yönleriyle tanışan Dünya , HİV virüsünün keşfiylede eşcinsel yaşamı sorguluyacaktı.
Teknolojik anlamdada dünyada dev adımların atıldığı bir dönemdi. 1970lerin sonunda geliştirilen video oyunları artık popülerleşmeye başlıyordu. Çocuklar sokakta oynamak yerine evlerinde video oyunu oynamayı tercih ediyorlardı. IBM profesyonel kullanıcılar için ilk bilgisayarını 1981'de piyasaya sürmüştü, yine bu dönemde commodore marka bilgisayar evlerde çok popüler olmuştu. 1979'da japonyada satışa sunulan walkman 80'lerde popülerleşmişti,Walkmanin icadıyla müzik her daim insanın yanı başında kulağının ucundaydı. Müzikte Micheal Jackson ve Madonna gibi yıldızların doğduğu bir dönemdi. 1981'de Müziğin yeni hitlerini berlirleyecek olan MTV kuruldu.
Sinemada da aynı büyü devam ediyordu. Rain Man, Geleceğe dönüş,Elm sokağı,Terminator, Predator gibi filmlerin yapıldığı yıllardı. Bu dönemde yine video playerların yaygınlaşmasıyla Film izleme keyfi yavaş yavaş sinema salonlarından evlere taşınıyordu. Televizyonda ise yalan rüzgarı,Aile ağacı ve Bill Cosby gibi diziler revaştaydı.
Özellikle Sinema ve müzik dünyasındaki bu gelişmeler yıldız odaklı bir modanın yaratılmasına neden oldu dünyaca ünlü starların giydikleri kısa süre içinde insanlar tarafından kabul görüyordu.
1980'LERİN MODASI
80'lerin moda trendini belirlemede Amerikan sinema ve tv dünyası çok etkiliydi. 80’lerin başında erkekler o dönemin çok ünlü bir dizi olan Magnum dizisinin başrol oyuncusu Tom Sellec gibi kalın bıyıklar bırakıyor ve orta uzunluktaki saçları tercih ediyorlardı yine bu dönemde kendine aykırı imaj vermek isteyenler üzerinde ise Heavy Metal Müzik sanatcıları etkiliydi .
80’lerin en moda egsersizi tabiki aerobikti o dönemde aerobic yapan kadınların sıkça giydiği giysi ise renkli dans taytları ve letoardlardı. Kadınların bu taytları giymesindeki en büyük etkenlerden biriside 1983'te çekilen Flash Dancing filmiydi. Filmde azimli ve güzel bir kızın dans okuluna grime mücadelesi anlatılıyordu. kullanılan dans taytları azimli kendine güvenen kadının simgesi olmuştu
80’lerde Televizyonlarda Dallas ve Hanedan dizileriyle beraber geniş vatkalar popülerleşmişti ve bunun sonucu olarak 80’lerin insanları Amerikan futbolu oyuncuları gibi abartılı derecede büyük vatkalar kullanıyorlardı. Bu vatkaların bu kadar popüler olmasında ise dizilerde sergilenen zengin ve güçlü karakterlerin bu vatkaları kullanmasıydı.
1984'de Like a Virgin adllı bir şarkı dünyanın her yerinde popüler olmuştu bu şarkıyla beraberde Madonna. Madonna boynundaki demir haçı ,dağınık saçı, mini eteği ve fileli eldiveni ile 80’lerin asi kadın imajı üzerinde oldukça etkili bir figur olmuştu.
80'lerde Avrupada ise Yeni Romantik akımı vardı. Yeni Romantik akım İngilteter ve irlandadaki gece klüblerinde punk kültürünün sertliğine tepki olarak doğdu. Vivienne Westwood gibi tasarımcıların erkekler için tasarladığı vücuda yapışan kazaklar Ceketler ve tişörtler bu modanının eseridir yeni romantik akımla birlikte 1970'lerde Kalçadan ayaklara doğru genişleyen pantolonlar modayken, Yeni romantik akımda tam tersi bir durum vardı. Pantolonlar kalçadan geniş kesim olan pantolonlar dizlere doğru gittikçe darlaşıyordu. Bu modanın başlıca önderleri ingiliz pop şarkıcısı Boy George ve Leigh Bowery idi. Kadınlarda ise Broker tarzı ceketler ve topuku ayakkabılar ve dizin hemen üstünde başlayan düz etekler modaydı. Yeni Romantik akım bir çok dizi kahramanının giyiminde etkili olmuştu. 1980’lerin ünlü dizisi Miami Vice diziydi bu dizide baş rol alan Don Jonhnson kirli sakalı suit çeketi açık pastel renklerlerdeki tişörtüyle suçluların peşinde koşturuyordu. Yeni Romantik akımla birlikte Erkeklerin iş giyimide değişmiş daha bir zarif hal almıştı dar vücuda daha iyi oturan takım elbiseler moda olmuştu. 70'lerin üç parçalı takım elbiseleri out olurken 50'lerin stiline benzeyen Klapa takım elbiseler popüler oldu
80’lerdeki diğer bir ünlü moda trende güneş gözlüklerileridir. 1986’da gösterime giren Top gun adlı film ile beraber güneş gözlükleri ve deri montuyla asi ama karizmatik bir pilotu canladıran Tom Cruise şöhretin kapsını aralamış ve asi ve karizmatik bir imajın simgesi olmuştu.
1980'lerin modasını sinema ve pop starları yaratmıştı. Onlar giyiniyor ve giysilerini filmlerde, kliplerde ve konserlerde sergiliyorlardı. Onların giydiklerini topluluklar giyiyor ve ortaya bugünkü konuştuğumuz moda çıkıyordu.