Çocukluk yıllarına dönmek istediğiniz oldu mu hiç? Hayatınızda ilk aşkı yaşadığınız ilk heyecanları tattığınız, hayatın ağırlığını üzerinizde pekte hissetmediğiniz o güzel yıllara dönmeyi istediğiniz oldu mu?
Yetişkinlikten sıkıldığım dönemlerde sıkça çocukluğumu yaşadığım 90'lı yıllara kaçarım. Güzel zamanlardı 90'lı yıllar hergün bir pop şarkısının hit olduğu yıllardı. Aşkın Nuryengi, Çelik, Soner Arıca, Suat Suna gibi bir çok pop sanatçısının daha yeni ortaya çıktığı zamanlardı. Pazar günleri Bizimkiler dizisinin reyting rekoru kırdığı yıllardı, pekte yerli dizi yoktu ekranlarda zaten . İndiana jones, geleceğe dönüş gibi bilim kurgu filmleriyle tanıştığım yıllardı.
Peki siz şimdi soracaksınız geçmişe nasıl döndüğü mü? Tabiki geleceğe yolculuk filmindeki gibi bir araba icat etmedim, O dönemlerin popüler müziklerini dinlemek veya filmlerini izlemek yeterli olacak 90'lı yıllara dönmenize. 90'lı yıllara döndüğümde anımsadığım ilk şeylerden birtanesi Türkiyede yaşanan blue jeans çılgınlığıydı. 1990' lı yıllarda Levis, Lee, Le coper, gibi büyük blue jeans firmaları yaptıkları birbirinden renkli reklamlarla Türk televizyonlarını kasıp kavuruyordu. Levis reklamlarında hep yakışıklı erkekler ve güzel kadınlar oynuyordu. Genelde reklamlarda cinsellik, özgürlük gibi temalar işlenir ve ince espirilerle süslenirdi . Levis'in en sevdiğim reklamlarından biride ilk seyrettiğim animasyon reklamlarından biri olan shaggy bombastic şarkısı eşliğinde Levis 501 giymiş yakışıklı bir erkek yanan bir binada mahsur kalmış kızı kurtardığı reklamdı. Le coper ise genelde neşeli reklamlar yapardı, Reklamda Le coper giymiş danscılar birbirlerinin üzerindeki kot pantolana vurarak çıkartıkları sesle ritim tutarlardı. Belkide Türk halkının reklamın ne olduğunu öğrendiği reklam izlemekten zevk aldığı reklamlardı bunlar .İşte bu reklamların etkiyle 1990'lı yıllarda Türkiye'de tam bir Blue jean çılgınlığı yaşanıyordu, Türkiyede gençlerin birçoğu yemeyip içmeyip para biriktirip bu kot pantolonlardan almaya çalışıyorlardı. kot pantolonlarının fiyatları oldukça pahalıydı özellikle Levis'in 501 modeli , Bu yüzden Levis 501 giymek büyük bir ayrıcalıktı, Gençler o dönemde giydikleri Levis 501 modelinin etiketini göstermek için birbirleriyle yarışıyorlardı. Levis, Lee, Le coper'ın Türkiye pazarındaki bu üstünlüğü 1991'de Mavi jeans ve 1996'da Big star gibi Türk blue jeans firmaların kurulmasıyla son buldu. Özellik Mavi jeans yaratıcılıktan uzak milliyetci reklamlarında kullandığı ''çok oluyoruz''sloganıyla yaptığı reklam kampanyasıyla Amerikadan hoşlanmayan ama Amerikan ürünlerini kullanmadan edemeyen Türk hakının yüreğine taht kurdu. Mavi Jeans işlerini büyüttü ve Amerikada büyük bir blue jeans zinciri kurdu. Bu gün Amerikada en çok blue jeans satan markalarından biri oldu.Mavi jeans 2006 yılının eylül ayında Times dergisini style ve desing sayısında dünyanın en iyi 16 blue jeans firması arasına girdi.
Türkiye'nin blue jeansle tanışması aslında 1940'lı yıllara uzanır. Türkiye'de ilk kot üretimi Muhteşem kot tarafından yapıldı ve kot adıyla markalaştı o yüzden Blue jeans için kot adını kullanıyoruz. Blue jeans'in Tarihine baktığımızda blue jeans'in mucidi Levi Strausstur. Levi Strass 1829'da Almanya Bavyera doğdu. Asıl adı Loeb'ti. Ailesi ile birlikte Amerika'ya New york'a göç etti ve Loeb olan ismini Levi olarak değiştirdi. Ağabeyleriyle birlikte ticarete atılan Levi. Amerika altına hücumun yaşanmasıyla birlikte San francisco'ya' gitti ama onun amacı altın bulmak değil altın arayanların ihtiyacı olan malzemeleri satmaktı. Levi madenlerde çalışan işcilerin pantolonlarını çabuk yırtılıdığını gördü ve o zamanın en dayınıklı, leke göstermeyen ve Fransadan getirtilen denim kumaşından ilk kot pantolonu üretti.
Diğer bir efsaneye göre ise Levi elinde kalan bir adet cadır bezinden ilk kot pantolununu üretitiğidir. Ama kesin olan birşey İlk üretilen kot pantolon siyah rengliydi. Levi strasstur 1853 yılında Levi Strauss and Company adlı şirketi kurdu. Levi Strauss kot pantolonlanlarındaki cep ve fermuar sorununu bir terziden aldığı patent ile çözdü ve kot pantolonunu geliştirdi. Kot pantolon zamanla maden işciler tarafından çok sevildi. 1873'te Levi Strauss, Live's patent Riveted 501 pantolonunu üretti zamanla kot pantolon kovboylar,demiryolu işcileri tarafındanda benimsendi ve Amerika'da oldukça yaygınlaştı. 1902'de Levi strasstur öldü ama kotun dünya yolculuğu devam ediyordu. 1930'lu yıllarda çekilen western filmlerinde kovboyların giydikleri kot pantolon maceraperestliğin simgesi haline gelirken kot pantolon western filmleri vasıtasıyla hızla dünyaya yayılmaya başladı. 1950'lerde James Dean'in filmlerinde giydiği blue jeans imajını değiştiyor ve asi gençliğin simgesi haline geliyordu.
1960'lı yıllardan itibaren değişik renglerde ve modellerde üretim yapan bir çok markanın dünya arenasına çıkmasıyla birlikte kot pantolon dünyada ortak bir moda ikonu haline geldi ve bu modanın temsil ettikleri ise macera ve özgürlüktü.