Gezilecek Yerler: Baştan sona tarih ve turizm kokan bu bölgenin adım adım gezilmesini tavsiye ediyoruz. Vakti sınırlı olanlar bile Avanos, Ürgüp-Göreme ve Ihlara Vadisini görmeden dönmemeli.

1. Avanos

Avanos

Avanos toprağa verdiği hayatla bilinir. Pişirilerek farklı gereçlere dönüşen toprak kaynağını Avanos’un ortasından geçen Kızılırmak’tan alır. Toprağı kadar meşhur bir şeyi daha vardır ki o da ipek ve yünden dokunan halılarıdır. Bunların yanı sıra ilçe bağcılıkla da öne çıkar. Dağların eteklerinde yetişen üzümler sadece sofraları süslemekle kalmaz, mağazalarda da yerini şarap olarak alır.
Çömlek ve diğer gereçlerin yapıldığı atölyeleri, şarapların üretildiği mağaraları her daim halka açık birer gezi mekanı. Sadece gezmekle kalmayıp buralarda kendiniz de çömlek yapımını deneyebilirsiniz.
Avanos’un tarihi dokusu da en az aktiviteleri kadar cezbedici... 

Kızılırmak kenarında bulunan Lahit mezarlar, oldukça önemli bir yere sahip olan Deryamanlı Kilisesi, peribacalarının nasıl oluştuğunu anlatan Paşabağı, tırmanmaya oldukça müsait bir yer olan ve peribacalarının en yoğun olduğu Zelve, eski zaman ticaretinin bir kanıtı olarak ayakta kalmayı başaran Sarıhan Kervansarayı, eskiye ait yerleşmelerin görüldüğü, bölgenin en önemli kilisesi olan Vaftizci Yahya, Çavuşin kilisesi ve yakınında ki Güllüdere vadisinin solundaki bir yamacın eteğinde bulunan Güllüdere Kilisesi...

2. Göreme

Göreme

Peribacalarının ev olarak kullanıldığı Göreme, Hristiyanlardan kalma kilise, yemekhane, mezar, kiler ve mahzenlerle dolu. Göreme Milli Parkında bulunan kiliselerin özelliği oldukça korunaklı olması ve mimari olarak da geçmişin izlerini fazlasıyla yansıtması. Bu gözlerden uzak, ulaşımı zor yerde manastırlar, kiliseler, şapeller, yemekhaneler, hücreler, depolar oyulmuş ve gizlenmek veya inzivaya çekilmek isteyenlere bir sığınak olmuş.


Göreme Açık Hava Müzesi


Kaya Kiliseleri

Karanlık Kilise

Çarıklı Kilise

Elmalı Kilise

Tokalı Kilise

Yılanlı Kilise

Azize Barbara Şapeli

Aziz Basel Şapeli

Azize Catharine Şapeli

El Nazar Kilisesi

Durmuş Kadir Kilisesi

Karşı Bucak Kilisesi

Yusuf Koç Kilisesi

Yeni Bulunan Kilisesi

Saklı Kilise

Kılıçlar Kilisesi

Meryem Ana ( Kılıçlar Kuşluk ) Kilisesi

Aziz Eustathius Şapeli

Yeni Kilise

Sarnıç Kilise

Karabulut Kilisesi

Meskendir Kilisesi

Üzümlü Kilise

Ayvalı Kilise

Haçlı Kilise

Sütünlu Kilise

Üç Haçlı Kilise

Annayua Kilisesi

Fırınasma Kilisesi

3. Uçhisar

Uçhisar

Bölgede en yüksek yer olan Uçhisar, korunmak amacıyla kale olarak kullanılıyordu. Kalenin en üst noktası bölgenin en güzel seyredildiği yerdir.Kalenin içerisinde sayıları az da olsa kiliseler bulunur. Kalenin etrafı mezar olarak kullanılan peri bacalarıyla çevrili.

4. Ürgüp

Ürgüp

Ürgüp, Bizans zamanında civar köy, kasaba ve vadilerdeki kilise ve manastırların piskoposluk merkeziydi.
Selçuklu döneminde gelinceyse çevreye açılan önemli bir kale haline gelmişti. Altıkapılı Türbe ve Temenni Tepesi Türbesi de o döneme ait eserlerdir.Temenni Tepesi’nde bulunan iki türbeden birinin Selçuklu Sultanı IV. Rüknettin Kılıçarslan’a, diğerinin ise III. Alaaddin Keykubat’a ait olduğu düşünülür.
Osmanlı hakimiyetine girdikten sonra Ürgüp adını alan bu küçük ilçe önemini ilk kez Damat İbrahim Paşa’nın kadılık makamını Nevşehir’e bağlamasıyla kaybeder. İlçede gezerken rastlayabileceğiniz kitabeli mermer çeşmeler de o zamanın hatıralarıdır. İbrahim Paşa tarafından dönemin en usta şairlerine yazdırılmış kitabelerle süslenmiş bu çeşmeler halkı mağdur etmemek amacıyla yaptırılmış. Suları ise yakınlarda bir köy olan Kavak’tan gelen yeraltı su yolları ile temin ediliyormuş.
Diğer bir önemli yapısı ise temelleri 1900ler de atılan Rum Hamamı’dır.


Sobesos Antik Kenti

Mazı Kaya Mezarları

Kurtderesi Nekropolü

Alkaya Harabeleri - Yeşilöz Köyü

Yeraltı Şehirleri

Mazı Yeraltı Şehri - Mazı

Kaya Kiliseleri

Kırk Şehitler Kilisesi - Şahinefendi Köyü

Yukarı Mahalle Kilisesi - Ayvalı Köyü

Kara Çalı Kilisesi - Ayvalı Köyü

Baş Melek Manastırı

Şahin Efendi Kiliseleri - Şahin Efendi Köyü

Külliyeler

Taşkın Paşa Külliyesi

Medreseler 

Taşkın Paşa Medresesi

Tarihi Camiler

Taşkınpaşa Camii

Yaz Camii