İnsanların Facebook’ta paylaştığı fotoğraflara baktığımızda hemen dikkatimizi bir şey çekiyor. Bu insanların hiç mi kötü anı yok da sürekli gülen fotolar, tatil resimleri paylaşıyorlar. Neden böyle bir yönelim söz konusu? Bu sorunun yanıtını sizlere vermeye çalıştık ve bu doğrultuda uzman bir psikologtan yardım aldık. “Yazınız insanların tepkisini çekecektir” diye uyarı aldıysak da hepimizin içten içe bildiği bu gerçekleri gün yüzüne vurma vakti. İşte bize açıklanan bazı senaryolar:

1. Diğer insanlara hayatlarının güzel geçtiğini kanıtlama çabası

Diğer insanlara hayatlarının güzel geçtiğini kanıtlama çabası

Sosyal medyanın bu kadar patlamasıyla “haha geçen Sortie’de ne eğlendik değil mi bebişkom” tarzı ifadeler görmüşsünüzdür. İnsanların çoğu hayatlarından memnun değil ve bunu ancak böyle ifadelerle dengeleyebiliyorlar. Gerçek hayatında dereye düşmüş kişi sosyal medyaya “Geçen arkadaşlarla rafting yapıyorduk” şeklinde lanse ediyor. Hayatının güzel geçtiğini kanıtlama ihtiyacı hissediyor, çünkü işin aslı o kadar toz pembe değil.

2. Cinsel çekim yaratmak

 Cinsel çekim yaratmak

Değerli psikoloğumuzun söylediğine göre;  insan cinsel anlamda çekici olmak ister. Somurtarak bakan ve gülümseyen iki yüz hayal edin. Hangisi daha çekici geldi? İşte içgüdülerimiz de bu sorunun cevabını gayet iyi biliyor. Bu yüzden insanlar güldükleri anları fotoğraflıyor olabilirler.

3. Kendini topluma kabul ettirme ihtiyacı

Kendini topluma kabul ettirme ihtiyacı

İnsan ilk çağlarda sosyal statüsünü avlanarak, daha görkemli barınaklar yaparak artırırdı. Günümüzde ise bunu yapabilmesi için çok beğeni alması gerek. Ne kadar çok beğeni, o kadar kabul edilme haline dönüştü. Özne de biliyor ki; oraya bomboş bir surat ifadesi içeren fotoğraf koysa yüzlerce beğeni kasamayacak. Bu durum egosu tavan yapmış bir birey için katlanılamayacak bir durumdur.  İnsan içgüdüsel bir biçimde kendini kabul ettirme ihtiyacı hisseder. Haliyle biz de sosyal medyada sadece gülen yüzler görürüz.

4. Sorgulanmama isteği

Sorgulanmama isteği

Kimse gülümseyerek fotoğraf çekilmiş birisine “Neden gülüyorsun?” gibi bir tepki vermez. Fakat ağlayarak çekilen bir fotoğrafın altında

“Neden ağlıyorsun?”

“Bir şey mi oldu? Hadi anlat, anlat!”

gibi tepkiler görmek normaldir. Zaten özne, bu gibi ifadelerden kaçtığı için kendisine “Nasılsın” diye soran bir kişiye ; kötü hissetse bile olumlu cevaplar vermektedir. Unutulmamalıdır ki; sorgulanma, beraberinde yargılanmayı da getirir ve  beyin böylesine stresli bir durumla uğraşmak istemez.

5. Mutlu anlarını kaydetme isteği

Mutlu anlarını kaydetme isteği

Canlılar  huzur kaçıran, rahatsızlık verebilecek şeylerden kaçar ve mutlu ve güvende olduğu yerleri tercih ederler. Tek hücrelilerden çok hücreli canlılara kadar bu mekanizma bu şekilde işler. Dolayısıyla, kendilerini mutlu gördükleri “o an”ı ölümsüzleştirmek isterler. Çektikleri o fotoğrafa bakıp güzel şeyler görür ve tekrar mutlu olurlar.  Neden birisi en mutsuz anının fotoğrafını çekip sürekli “o kötü an” aklına gelsin ister ki? Acılarımızdan kaçmak ve mutluluğa koşmak içimizde var.

6. Sadece hoşuna gitmiştir

Sadece hoşuna gitmiştir

Evet, sonuçta eğlenceli fotoğraflara bakmak beyinde olumlu sinyallerle sonuçlanır. Dolayısıyla öznenin bakınca iyi hissettiği fotoğrafları koyması kadar doğal bir şey olamaz.