Mimar Sinan bütün eserlerinde bir fark yaratmayı başarmıştı. İşte aşkıyla yarattığı bu farkın hikayesi…

Mihrimah Sultan Osmanlı padişahı I. Süleyman ile eşi Hürrem Sultan’ın kızı olarak 21 Mart 1522′de dünyaya geldi.

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’a bir talip çıkar: Diyarbakır Beylerbeyi Rüstem Paşa. Merkeze uzak bir yerde görevli olan Rüstem Paşa’nın Kanunî’ye damat olması, İmparatorluğu’nun ikinci adamlığı anlamına geldiğinden dolayı, önemli konumlarda olan devlet adamlarının da Rüstem Paşa hakkında söylentiler çıkarması kaçınılmazdı. Rüstem Paşa’nın cüzamlı olduğu haberi uydurulmuştu. Peki, gerçekten öyle midir? Bundan emin olmak için, Kanuni Sultan Süleyman güvendiği adamlarından birkaçını Diyarbakır’a Rüstem Paşa’yı görmeleri için yollar. Haberin gelmesi gecikmez: Rüstem Paşa’nın çamaşırlarında bit bulunmuştur! Rüstem Paşa için vezirlik yolu açılmıştır artık; çünkü cüzamlı birisine bit gitmez!

Bu olay üzerine, Rüstem Paşa’nın siyasi düşmanları tarafından bir beyit yazdırılır;

"Olacak ki bir kişinin bahtı kâvi tâlihi yâr,

Kehlesi dahi ânın mahallinde işe yarar!"

(Kısaca: Şansın varsa, bit’ten bile fayda görürsün!)

Mimar Sinan aşkını inşa ediyor

Hürrem Sultan’ın da desteği ile Rüstem Paşa, Süleyman ve Hüsrev Paşaları ekarte ederek 1544 yılında Sadrazam olur. Sadrazam, tüm vaktini ve enerjisini devlet işlerine verdiği, karısıyla gereği gibi ilgilenemediği için, kudretli hükümdarın kızı da kendini hayır işlerine verir. Özellikle, adına yaptırılan iki büyük caminin yapımıyla geçirir vaktini: Üsküdar’daki, etek giymiş bir hanım görünümündeki Mihrimah Sultan Camii (İskele Camii) ve gün ışığının her köşede adeta dans ettiği kadınsı edalı Edirnekapı Camii. Bu arada Mihrimah Sultan’ın statüsü iki minareli cami yaptırmaya yetmesine rağmen, yalnızlığını simgelemesi anlamında Edirnekapı Camii’ni tek minareli yaptırmıştır. En büyük şansı da Mimar Sinan’ın mimarbaşı olmasıdır. Mimar Sinan, Mihrimah Sultan için en uygun yerlere en uygun camiyi, dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir sihirli simetriyle yapıvermektedir.

BÜYÜLEYİCİ SİMETRİ

Mihr ü mâh, Farsça’da güneş ve ay anlamına gelmektedir. İşte işin büyüleyici kısmı burada başlıyor. Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii ile Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’ni aynı anda görebileceğiniz bir yer tespit edin. Günbatımında göreceğiniz muhteşem manzara şudur: Edirnekapı Camii’nin tek minaresinin arkasından güneş batarken, Üsküdar’daki caminin minareleri arasından ay doğmaktadır! Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a olan aşkını resmedişi bu şekilde olmuştur.  İşte aşk!

Ve Mimar Sinan’ın yaptığı bu aşk fotoğrafının görülebildiği tek gün ise Mihrimah Sultan’ın doğum günü olan 21 Mart’tır…

Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii

Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii

Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii

Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii