1. Maya İmparatorluğu
Mayaların bu listede olmasının en önemli sebebi en uzun süre hayatta kalan imparatorluk olmasıdır. 16. yy’a kadar büyük bir medeniyet ve insanlığa miras bıraktıkları piramitlere sahip olan Mayalar, İspanyol işgalciler tarafından tarih sahnesinden silindi.
2. Fransız İmparatorluğu
Tarihin en büyük ikinci imparatorluğudur. En fazla toprak sahibi olduğu dönemde yaklaşık olarak Dünya’nın %10′u Fransızlara aitti. Bu da en alakasız yerlerde bile Fransızca’nın neden konuşulduğunu bize açıklıyor. Tarihçiler bu İmparatorluğun 1534′te başlayıp Cezayir’in bağımsızlığı kazandığı 1962 tarihine kadar sürdüğünü belirtirler.
3. İspanyol İmparatorluğu
İlk global imparatorluk diyebiliriz kendilerine. Amerika’yı keşifleri ve orayı Hristiyan yapmaları Dünya’nın şimdiki zamanını bile etkileyen bir olaydır. Kolonileri Dünya’nın her tarafına saçılmış olan İspanya ayrıca Avrupa’nın yüzyıllar boyunca lideri konumundadır. 19. yy’a gelindiğinde ise eski büyüklüğünden eser kalmamış bu imparatorluk Avrupa’da hala önemli bir oyuncu rolünü sürdürüyor.
4. Qing İmparatorluğu
Çin’in en son imparatorluğu. Ülke bu sistem yıkılıp 1912 yılında Cumhuriyet’e geçince 1500 yıllık yönetim şekli değişmiş oldu. Qing Hanedanı bugünün Mançuryasında 1644 yılında kuruldu. En büyük zamanında bugünkü Çin, Moğolistan ve bir kısım Siberya’yı kapsıyordu.
5. Emeviler
Neredeyse Orta Doğu’nun ve Kuzey Afrika’nın tamamını kapsayan o zamana kadar en büyük imparatorluktu. Bazı insanlar hala İslam’ın Altın Çağı olarak nitelendirirler.
6. Ahameniş İmparatorluğu - Pers İmparatorluğu
Büyük İskender tarafından ufaltılana kadar büyük olan bu imparatorluk, Antik-Yunan medeniyetiyle yaptığı savaşlar ve topraklarında resmi bir dil konuşturmasıyla önemlidir.
7. Moğol İmparatorluğu
Gelmiş geçmiş en büyük kara imparatorluğu. Asya’dan Avrupa’ya uzanan Cengiz Han önderliğinde kurulmuş ama sadece 162 yıl sürmüş topluluk. Muhtemelen imparatorluğun bitişi Japonya’yı işgal planlarının gemilerin tsunamiler tarafından yutulması sonucu oraya geçememeleriyle alakalıdır. Asya ve Orta Doğu’nun ticaretine, kültürüne katkısı çok büyüktür.
8. Britanya İmparatorluğu
Nam-ı değer güneş batmayan imparatorluk. Ufacık bir adadan çıkıp Dünya’nın dörtte birini hakimiyetine almak kolay bir iş olmasa gerek. 2. Dünya Savaşı İngiltere’yi ekonomik olarak zor duruma soktu ve artık kolonilerinin bağımsızlığı hakimiyetten daha ucuza gelmeye başlamıştı. 1947′de Hindistan bağımsızlığını kazanınca imparatorluk yok oldu ama hala etkisi Dünya’nın her yerinde gözüküyor. Cebelitarık bu konuda büyük bir örnektir.
9. Osmanlı İmparatorluğu
1299 – 1922. Modern Türkiye’nin atası. Tarihin en büyük imparatorluklarından biri, etkisi hala Dünya’nın bir çok yerinde hissedilen etnik ve dinsel çatışmalar sonucunda içinden bir çok devletin çıktığı bir imparatorluk.
10. Roma İmparatorluğu
İstanbul’un işgali ile yok olmuş bir imparatorluk. Ne en büyük ne de en kalıcı imparatorluktur ama özellikle batı kültürüne mimarlıkta, dilde, edebiyatta ve bilimde yaptığı katkılar bu imparatorluğu listenin bir numarasına yükseltiyor. Roma İmparatorluğu olmadan bir medeniyet tasviri yapmaktan gerçekten çok güç