Selülit Nedir ?
Kalça, karın bölgesi, uyluklar, kol ve bacaklar ve nadiren de yüz bölgesinde deri altının yağlanması sonucunda derinin deforme olup, sarkmaların meydana gelmesine selülit adı verilmektedir.
Selülit, bir çok kadının korkulu rüyası denilebilecek sorunlardan biridir. Selülite neden olan bir çok neden vardır. Ancak biz bunları uzun uzadıya anlatmak yerine bir çoğumuzun korkulu rüyası haline gelen selülite karşı nasıl mücadele edebiliriz, selülit için en uygun tedavi yöntemleri nelerdir, selülit için nasıl bir beslenme programı uygulayabiliriz, selülit nasıl gider gibi konularda bilgiler aktarmaya çalışacağız.
Selülitle Nasıl Mücadele Ederiz?
Kilo almayı selülit ile karıştırmamalısınız. Eğer vücudunuzda yukarı tanımladığımız şekliyle bir probleminiz varsa uzman bir hekime başvurmanız önceliğiniz olmalı.
Selülitle mücadele etmek için beslenmenize dikkat etmeli ve düzenli spor yapmalısınız. Selülit için uzman bir diyetisyenden yardım alarak özel diyet programları da uygulayabilirsiniz. Bazı hormonal ilaçlar da selülit yapabilmektedir. Eğer bu tür ilaç kullanıyorsanız ilacınızın yan etkilerini okumalı ve doktorunuza başvurmalısınız.
Selülit Nasıl Tedavi Edilir ?
Selülit için en sık başvurulan tedavi yöntemleri; ultrason, mezoterapi, termoterapi, fizyoterapi, Lenfatik drenaj masaj tekniği (pressoterapi), LPG Tekniği, karboksiterapi, Thermage ve AWT yöntemleridir.
Kısaca bu tedavi yöntemlerinden bahsedecek olursak;
Ultrason yöntemi ile selülitli bölgedeki yağlar eritilmeye çalışılır.
Mezoterapi yöntemi ile enjektör içerisine konulan düşük dozlu ve bitkisel ağırlıklı ilaçlar selülitli bölgeye uygulanır. Selülit tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olan mezoterapi, selülitli bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak birden çok seanslarla tekrar edilen bir yöntemdir.
Termoterapi yöntemi ile selülitli bölgeye sıcak yada soğuk uygulamalarla vazodilatasyon adı verilen damarları genişletici işlem yapılır.
Fizyoterapi yönteminde ise halk arasında fizik tedavisi olarak bilinen işlemle selülitli bölgenin tedavi edilmesine yardımcı olmak amacıyla işlem uygulanır.
Lenfatik drenaj masaj tekniği ya da diğer adıyla pressoterapi yönteminde ise vücuttaki lenf noktalarına basınç uygulanarak selülit tedavi edilmeye çalışılır.
LPG Tekniği aslında bir tür masajdır ve endermoloji adı verilen cihazla selülitli bölgeye sırayla pozitif ve negatif basınç uygulanarak yapılmaktadır.
Karboksiterapi yönteminde ise selülitli bölgeye bir enjektör ile karbondioksit gazı verilmektedir.
Thermage yöntemi ise radyo frekansları ile selülitin tedavi edilmeye çalışıldığı bir yöntemdir. En etkili ve hızlı sonuç alınabilen yöntemlerden biridir.
AWT yöntemi Akustik Dalga Terapisi olarak adlandırılan tedavinin kısaltılmış halidir. Selülitleri tedavi etmede en son geliştirilmiş olan yöntemlerden biridir.
Selülite Karşı Nasıl Beslenmeli?
Selülit sorununa karşı nasıl beslendiğiniz çok önemli. Yiyecekleriniz kesinlikle aşırı yağlı, tuzlu, şekerli olmamalı, bol sebze ve meyve yemelisiniz. Aşırı alkol ve sigara tüketiminden kaçınmalısınız. Bol lifli gıdalar yemeli, günlük bol miktarda su içmelisiniz. Et yemeklerini daha çok ızgara olarak tüketebilirsiniz. Kırmızı et yerine ağırlıklı olarak tavuk eti ve Omega açısından zengin olan balıklar tüketilmeli. Ayrıca sabah kalktığınızda bir bardak ılık su içerisine birkaç damla limon (limon sosu ve muadilleri değil) sıkarak için. Gazlı içeceklerden ve aşırı kahve ve siyah çay tüketiminden de kaçının. Bunların yerine özellikle yeşil çay, mate çayı ve ıhlamur gibi bitki çayları içmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Sofralarınızda selülit düşmanı yiyeceklere de yer vermeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
Peki selülit düşmanı yiyecekler nelerdir ?
Bol miktarda C vitamini barındıran portakal ve greyfut. Nane, kekik gibi yeşillikler. Lahana, brokoli, soğan, avakado, kuşkonmaz, ananas, tarçın, karahindiba, fasulye ve bamya.