Hemen her kadının doğum sonrası kilo alması gibi hamileliği esnasında da vücudunda muhtelif yerlerinde çatlaklar oluşur. Genellikle kilo alma ve vücut yapısına bağlı olarak oluşan hamilelik çatlakları da aynı alınan kilolar gibi hoş karşılanmayan bir durumdur. Bebeğin gelişimiyle birlikte anne vücudunda da bir takım değişiklikler görülmesi normaldir. Normalde yumruk büyüklüğünde olan rahim, doğuma yakın büyükçe bir karpuz gibi genişler ve bu nedenle vücutta bir takım değişikliklere yol açar.
Hamilelikte oluşan çatlakların temel nedenleri hormonal değişiklikler, derinin genişlemesi ve kilo artışı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kilo alımındaki ani artışın görüldüğü bayanlarda hamilelik çatlakları daha yoğun olarak görülmektedir. İlk dönemlerde pembe-mor gibi görülen çatlaklar zamanla tamamen beyaz renge dönüşür. Karın, kalça ve göğüs bölgesinde ağırlıklı olarak görülen bu hamilelik çatlakları tüm vücuda yayılabilir. Genellikle hamileliğin son 3 ayında belirgin olarak görülmeye başlar.
Hamilelik çatlaklarını önlemek için bir takım ilaçlar üretilmiştir. Bu çatlaklar üzerinde etkili olan bitkisel kremler vasıtasıyla bağ dokusu fizyolojisi düzenleyici, cildi esnetici faktörleriyle hamilelik çatlakları önlenebilir. Tamamen bitkisel olan bu kremlerin içeriğinde bulunan retinoin ve alfa hidroksi asitlerin bebeğin gelişimine yan etkisinin olması nedeniyle hamilelik boyunca kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Hamilelik çatlaklarının önlenmesinin bir diğer yolu da laser tedavisidir. Gayet başarılı sonuçlar veren laser tedavisinin dışında leke açıcı kremler ve peeling kullanılabilir.