Organizmanın tamamıyla değiştiği ve farklılaştığı aylık hamilelik sürecinde bir takım test ve tahlillerin yapılması hem annenin hem bebeğin sağlığının korunması konumda büyük önem taşıyor. Ancak çoğu zaman oluşabilecek olası sorunları engelleyebilmek adına hamilelik öncesinde bir jinekolog randevusu alarak on testlerin yapılması da gerekiyor. Özellikle 16-20. Haftalar arasında yapılan üçlü ve dörtlü testler özellikle ilk gebeliğini yaşayan heyecanlı annelerin kafasını oldukça fazla karıştırıyor. Zekâ testi olarak adlandırılan bu üç testin ne anlama geldiği konusunda son derece endişeli olabiliyorlar. Fakat bu testler basit bir kan testi olarak görülmekle birlikte bebeğin zihinsel ve beyin gelişimi hakkında kesin olmamakla birlikte bir miktar bilgiye sahip olmayı sağlıyor.
Haftalara göre hamilelik test ve tahlilleri
İlk muayenede yapılan gebelik tahlilleri: hamile olduğunu öğrendikten sonra annelerin ilk doktor randevularında yapılan kan gebeliktestleridir.
Hemogram: annede var olan kansızlık seviyesinin anlaşılması için yapılmaktadır.
Anne ve baba kan gruplarının öğrenilmesi: anne-bebek arasındaki kan uyuşmazlığının bilinmesi için anne ve babanın kan gruplarının bilinmesi şart.
İndirect coombs: uyuşmazlık var ise bebeğe ne kadar etki ettiğini öğrenmek için yapılan test.
11-14. Haftalar: Haftadan itibaren ultrason muayenelerinde bebeğin ense kalınlığı ile birlikte ikili test yapılmaktadır. İkili test: bebeğin zihinsel her hangi bir problem, Down ve edwards sendromu gibi riskleri ne derece taşıdığının anlaşılabilmesi amacıyla yapılmaktadır. 14. Haftadan sonra yapılamayan bu tahlil anneden alınan kana yapılan bir test olurken kesinliği tam olmamakla birlikte kromozal anomalilerin anlaşılmasında etkilidir. Testler sırasında nazal bone olarak adlandırılan burun kemiği ölçümleri de down ve edwards sendromu konusunda ipuçları vermektedir.
16-20. Haftalar: Haftadan itibaren yapılan üçlü ve dörtlü testlerde görülen risklerde bebeğin durumunun kesin olarak anlaşılabilmesi için amniosentez yapılması gerekir.
24-28. Haftalar: 50 gr glukoz yükleme testi. Basit olarak şekerli su testi olarak adlandırılırken hamilelikte ortaya çıkan şeker hastalığının belirlenmesi için yapılmaktadır.
35-37. Haftalar: bu haftalarda annenin durumunu öğrenmek amacıyla bakteri testi yapılması gerekir ki bu test ülkemizde çok sık uygulanmamaktadır. Ayrıca bebeğin durumunda sıkıntı olduğu düşünüldüğünde ve gün geçmesi durumlarında NST adlı test uygulanmaktadır.