Başlığı okuyunca "Ne alakası var" dediğinizi duyar gibiyim. Bazen birbirinden ilgisiz konular aslında doğrudan birbiriyle ilişkili çıkabilir. Nehir kenarında oturan bir insanın nehir-kablo önermesine ilgisiz gördüğü için aptalca bir şeymiş gibi ...

Başlığı okuyunca "Ne alakası var" dediğinizi duyar gibiyim. Bazen birbirinden ilgisiz konular aslında doğrudan birbiriyle ilişkili çıkabilir. Nehir kenarında oturan bir insanın nehir-kablo önermesine ilgisiz gördüğü için aptalca bir şeymiş gibi bakacağını biliyorum ama nehrin hemen kıyısında kuracağı bir çark ve çarka bağlı bir dinamo ve akümülatörle elektriği üretebileceğini ve ürettiği elektriği evine bu kabloyla iletebileceğini de biliyorum. Bu ve benzer pek çok örneğe siz de rastlamışsınızdır. Bahsetmek istediğim konu nehir-kablo önermesinden daha pratik ve çoklu çözüm aracı olan bir sistem. Aslında basit bir sistem. ISO 18001 Motivasyon yönetiminin iş güvenliğini artırdığı bir yöntem.

İstatistikî verileri incelediğimizde iş kazalarında en çok rastlanılan analiz sonucu dikkatsizlik olarak karşımıza çıkar. Tüm tedbirler alınmış olsa da dikkatsizlik sonucu ortaya çıkan kazalar bugün hala yaşanabilmektedir. Önüne geçilebilmesinin pek çok yolu vardır ama bunların başında Motivasyon Yönetimi gelir. Çalışanların daha yüksek bir moralle üretkenliklerini artırmakta, dikkat eksikliklerini ve dağınıklıklarını ortadan kaldırabilmektedir. Bu sayede iş kazaları azaltılabilmekte ve minimum seviyelere indirilebilmektedir. Yöneticiler motivasyon süreçlerini tatbik edilmesine süreklilik kazandırdıklarında görülmüştür ki, hem iş veriminde artış sağlanmış, hem de dikkat eksiklikleri giderilerek iş kazalarının sayısı düşürülmüştür.

Motivasyon, performansın yakıtıdır. Çalışma verimindeki artışın yakalanmasında en büyük rolü oynar ve çalışanların pozitif bir ruh hali içerisinde olmalarını sağlar. Mutlu ve huzurlu çalışan, işine daha çok dikkat gösteren birinin iş güvenliği konusunda zafiyet göstermesi çok daha az beklenen bir durumdur. Araştırmalarda görülmüştür ki, stres altında çalışan ve mobbing mağduru olan mutsuz işçiler, ya da motivasyon sağlanmadığı için yeterli morale sahip olamayan personeller, iş kazalarının sık yaşandığı kuruluşların çalışanlarıdırlar.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Önleyici tedbirlerin en başında Yönetim-Çalışan işbirliğinin gerçekleştirilmesi gelir. Ortak bir sorumlulukla hareket edilmesi başlangıç için mantıklı bir karardır. Buna ek olarak iş güvenliği konusunda gerekli eğitimlerin alınması, talimatlara tam olarak uyulduğunun kontrol edilmesi ve bundan emin olunması, işletmenin faaliyet konusuna göre yangın, patlama gibi durumlara karşı gerekli müdahale ekipmanlarının ve sağlık görevlilerinin hazır bulundurulması gerekmektedir. Olası risklere karşı bilgi akışı sağlanarak uygunsuz durumlara karşı önceden önlem alınmasıyla birlikte kaza riski sıfıra indirilebilir.

İş kazalarının önüne geçilmesinde etkili yöntemlerden biride ISO 18001 iş güvenliği konusunda hatırlatma görevi görecek olan kısa eğitim tekrarlarıdır. Konu başlıklarının belirtilmesi bile yeterlidir. Gün içerisinde verilecek çok değil 5 dakikalık bir hatırlatma eğitimi personelin daha önce almış olduğu iş güvenliği ile ilgili ISO 18001 eğitimlerini ve bilgilerini tazelemesini sağlayacak ve daha dikkatli davranmasını sağlayacaktır.