Başarı, bireyin istediği sonucu aldığı an ulaştığı nokta şeklinde tanımlanabilir. Bu tanım ile birlikte bireyin başarıyı yorumladığı gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz.

Başarı, bireyin istediği sonucu aldığı an ulaştığı nokta şeklinde tanımlanabilir. Bu tanım ile birlikte bireyin başarıyı yorumladığı gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu durum başarının aynı zamanda bir süreç olduğunu gözler önüne seriyor. Bireyin herhangi bir durum ya da olayı başarı olarak adlandırılabilmesi için öncesinde başarıya yönelik bir istek gerekiyor. Süreç başarıya yönelik istek ve başarının oluştuğu an arasındaki zaman zarfında gerçekleşiyor.

Başarı süreci çoğu zaman bir vizyona dayanıyor. Bu vizyon ile birlikte başarının gerçekleştiğini görebiliyoruz. Vizyon; bireyin harekete geçmesi için uygulanan bir kavram olarak ön plana çıkıyor. Başarının gerçeğe dönüşebilmesi için vizyonun ve başarıya yönelik isteğin aynı yönde olması gerekiyor. Bu iki farklı kavramın aynı yönde olabilmesi için olumlu bir motivasyona ihtiyaç duyarız. Çünkü insan beyni içerisinde yer aldığı iddia edilen egonun çoğunlukla negatif yorumlarına maruz kalırız. Birşeyi gerçekleştirebileceğimizi düşündüğümüz an, ego bu durumu başaramayacağımızı iddia eder. Bireyin özgüven eksikliği nedeniyle kaynaklanan bu durum sonucunda ego bu zaafiyeti kullanır. Bu durumun sonucunda birey artık başarıya yönelik isteğin vizyon ile aynı yönde olmaması sonucu henüz sürecin başında iken vazgeçer. O halde başarıya yönelik istek ve vizyon arasındaki uyum nasıl sağlanabilir?

- İnsan, yaşadığı her an içerisinde özgüvene ihtiyaç duyar. Bu açıdan bakıldığında herhangi bir planlama yapmadan önce kendinize ne kadar güvendiğini düşünün.

- İnsanın özgüven eksikliği geçmişte yaşanan belirli durum ya da olaylardan kaynaklanmaktadır. Sizler geçmişte yaşadığınız olumsuz deneyimlerden sıyrılıp onları geçmişte bırakamadıkça özgüven yakalayamazsınız. Bu açıdan bakıldığında bireyin geçmişe dönüp gerçekleşen şeyleri kabul etmesi oldukça önemlidir.

- Ulaşmak istediğiniz hedefleri önceden belirleyin. Belirlediğiniz hedefler için nelere ihtiyacınız olduğunu anladıktan sonra bu eksiklikleri tamamlamaya odaklanın.

- Vizyonunuzu belirlerken olumsuz davranış kalıplarınızdan etkilenmediğinize emin olmalısınız. Uç noktalar arasındaki yaşamak yerine ortada olmayı tercih edin.

- Başarıya doğru giden süreç içerisinde yaşadığınız olumsuzlukların sizleri daha iyi bir noktaya taşıdığını unutmayın.