Programın yöneticileri otistik çocukları olan ailelerin genelinde görülen sorunları ve sıkıntıları aşmaları ve bu insanların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla bu karakteri meydana getirdiklerini belirtiyor. Yönetim ekibinden Dr. Jeanette Betancourt'ın da belirttiği gibi otistik çocuklar da diğerleri gibi oyun oynamaktan, arkadaşlık yapmaktan, bir grubun bir üyesi olmaktan mutluluk duyuyorlar, ancak gösterdikleri davranış farklılıkları engelleyici olabiliyor.
Julia'ya yeni yayınlanan "Biz Harikayız, 1, 2, 3" adlı dijital öykü kitabında yer verilmiş.
Kitapta Julia'nin ünlü karakterlerden Elmo ile küçüklükten beri arkadaş olduklarını öğreniyoruz. Kahramanlarımız beraber oyun parkına gittiklerinde diğer bir Susam Sokağı karakteri olan Abby Cadabby aralarına katılıyor. Elmo, Julia ve Abby'yi tanıştırıyor. Önceleri Abby davranışlarına tam anlam veremediği Julia'nın onu sevmediğini, birlikte oynamak istemediğini düşünüyor. Elmo bunu farkederek Julia'nın zaman zaman diğer çocuklardan daha farklı davranabildiğini açıklıyor. Elmo'nun yönlendirmelerinden sonra üçlü eğlenceli zaman geçiriyorlar.
Öyküde Julia'nın Elmo ve Abby ile olan ortak özellikleri vurgulanıyor ve otizmden kaynaklanan farklılıkları normalleştiriliyor. Bu kurguda otizm hastalarının ve ailelerinin verdiği bilgilerden yararlanılmış. Susam Sokağı'ndan bir yönetici şöyle diyor:
5 yaşındaysanız ve diğer bir çocuk sizinle göz teması kurmuyorsa sizinle oynamak istemediğini düşünebilirsiniz, ancak bu doğru değil [...] Biz otizmle ilgili farkındalık ve anlayış yaratmaya çalışıyoruz [...] Bazı insanlar otizm ve otistik kelimelerini kullanmanın doğru olup olmadığını bile bilmiyorlar. Biz bir diyalog başlatarak bu tür sıkıntı ve huzursuzlukları kaldırmak istiyoruz.
Bu proje, 3 yıllık ciddi bir bilimsel çalışmanın ürünü. Otizm gibi önemli ve yaygın soruna dair gösterdikleri duyarlılıktan ve çözümün bir parçası olma çabalarından dolayı Susam Sokağı'nı kutluyoruz.