Ambulansı hedef yere götüren ve ilk müdahale yaparak hayati tehlikeyi yok etmekle görevli paramedikler acil durumlarda yaşamın devam etmesi için nemli bir yere sahiptirler. Meslekte yer almak isteyenler üniversitelerin belirlenen eğitim programından geçerek hastanede çalışmaya başlamaktadırlar. Belirli koşulları yerine getiren ve eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar hastanelerin acil servis bölümlerinde görev almaktadırlar. Ancak sorumluluğu birçok mesleğe göre daha farklı olan paramedikler çalışma hayatında da birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadırlar. Özellikle kadın paramedikler bunu daha fazla yaşayabilmektedir.
Kadın Paramedik Olmak
Kadın paramediklerin yaşadıkları en büyük sorunlardan biri olay yerine gittiklerinde onların hasta taşıyıcısı olarak görülerek erkek görevli arayışı işine girmeleridir. Yani mesleğe karşı bakış açısı sadece taşıma göreviyle yükümlü olduklarının zannedilmesi ve kadınlara karşı ön yargıların olmasıdır. Ancak mesleki eğitimlerde ilk yardım yapmakta ve kurtarma aşamasına hazır hale getirmektedirler. Hayati tehlike durumu olduğunda paramedikler solunum açma, kanama durdurma gibi ilk müdahalede bulunurlar.
Acil Servis Aracına Yol Verilmemesi
Özellikle çok ciddi rahatsızlıklarda, hayati tehlikesi olan kalp krizi, beyin kanaması veya benzeri yaralı durumlarında siren ve ışıkla diğer araçlar uyarılmakta ve yol vermeleri istenmektedir. Ancak insanlarda her zaman bu duyarlılığı görmek pek mümkün olmayabiliyor. Oysa birkaç dakikalık gecikme çok büyük sorunlara yol açabiliyor ve bazen de hasta hayatını kaybedebiliyor.
Sokakların Girilemeyecek Kadar Dar Olması
Ambulans araçlarının ulaşamayacağı kadar dar sokaklar elbette yerleşim düzeninden ve yollardan sorumlu belediye ile de doğrudan alakalı bir durum. Ölümcül durumlarda veya yangın gibi felaketlerde sokaklara girilmemesi nedeniyle çok sayıda insan hunharca can verebiliyor.
Hasta Yakınlarının Paramediklere Şiddet Uygulaması
Ciddi yaralanmaların olduğu kazalarda hasta yakınları kaybetme korkusu gibi nedenlerle olay yerinde saldırganlaşıp sağlık görevlilerine zarar verebiliyorlar. Yani adeta paramediklerin sabrı sonuna kadar sınanıyor ve onların soğukkanlılıklarını koruması gerekiyor. Üstelik onları bu kötü ruhsal durumlarına rağmen sakinleştirmeleri ve telkin etmeleri gerekiyor.
Kötü Hava Koşulları
Kar ya da yağmurun normalden çok daha fazla olduğu alanlarda acil servis aracı yolda mahsur kalabiliyor. Bu durum hem hastaya ulaşmayı zorlaştırıyor hem de çalışanları zorluyor.