Kim icat etti diye soru yöneltilseydi aklımıza ilk Japonya gelirdi. Doğru cevapta zaten Japonya’dır. Lidyalılar parayı, Japonlarda para sayma makinesini buldular. Son zamanların teknoloji harikalarından sayılabilecek bu makine ilk olarak bankalarda kullanılması düşünülmüştü. Daha sonra değişen dünya, ithalat ve ihracatın artması, yoğun para akışları para sayma makinelerinin başka yerlerde de kullanımına olanak sağladı.
Para sayma makinesi eskiden daha az özelliği barındırırken şimdilerde gelişen teknoloji ile birçok özellik barındırmaktadır. Bu özelliklerden bazıları; İnfrared sayma işlemi özelliği, görüntü tarama para tanıma özelliği, boyut sensörü paraların boyutlarının tespit edilmesinde, metal şerit sensörü Dolar ve Euro kontrolünde kullanır. Bunun yanında mor ışık ve renk sensörü, beyaz ışık. Şimdilerde bu özelliklere yeni fonksiyonlarda yüklenmiştir. Bu fonksiyonel özelliklerden bir ya da birkaçını içinde barındıran sayma makineler de en çok tercih edilenlerdendir. Bunun haricinde çift para tespit sensörü bütün para sayma makinelerinde mevcuttur. Eğer Türkiye’de bir iş yapıyorsanız Türk teknoloji şirketlerinin ürettiği makineleri tercih etmeniz daha verimli olacaktır. Çünkü yabancı ülkeden bir makine tercih edilirse, bu makinelere Türkçe yapılan güncellemeler biraz geç olmaktadır. Üretilen makinelerin dört büyük sanayi ülkesinin içinde Türkiye’nin de bulunması bu alanda iyi işler çıkardığımızı göstermektedir. 2006 yılında yarı mamul para sayma makinesinin patentini Teknosel şirketi almıştır.
Para sayma makinelerinde deste banknot sayma makinelerinin yanında bozuk para sayma makinesi de bulunmaktadır. Böylelikle bozuk parayla çalışan bazı firmalar rahata kavuşmuştur.
Para işi yapıyorsanız, bozuk paralarla çalışıyorsanız ya da sahte para akışını sürekli takip edemiyorsanız para sayma makinelerini tercih edebilirsiniz ve bir para sayma makinesi edinirken bahsettiğimiz özelliklere dikkat etmeniz fayda sağlayacaktır.