Günlük hayatımızda eğlenmek ya da gezmek amaçlı gittiğimiz ormanda görebileceğimiz zehirli bitkiler ve türlerin sayısı düşündüğünüzden de fazla. Ayrıca tedavi amaçlı kullanıldığımız bazı bitkiler de miktarı ayarlanmadan tüketildiğinde zararlı olabiliyor ve zehirlenmeye neden olabiliyor. O yüzden güzel görünümlerine kanıp koparmaya veya sağlıklı olduğunu düşünüp yemeye çalışmadan önce birkaç tanesini bilmenizde fayda var.
Ormanda Görebileceğimiz Zehirli Bitkileri Tahmin Edebilir Miyiz?
Şüphesiz ormanda görebileceğimiz zehirli bitkiler hakkında bilgi sahibi değilsek bilemeyiz ama bitkinin görünüşüne göre birkaç özelliğe dikkat etmekte fayda var:
- Suda büyümüş ya da küflü bitkiler
- Siyanür tehlikesi yaratacağından badem kokusuna sahip bitkiler
- Üç yapraklı çiçekler
- Çileğe benzeyen ancak çilek renginde olmayan bitkiler
- Mantar ve mantar benzeri neredeyse her bitki
- Havucu andıran bitkiler
Bu bitkiler büyük ihtimalle zehirlidir o yüzden hiçbir şekilde koparılmamalı ya da tadına bakılmaya çalışılmamalıdır. Yine de zehirli olup olmadığını anlamak istiyorsanız bitkiyi öncelikle cildinize değdirip tahriş hissi yaratıp yaratmadığını kontrol etmeli daha sonra kökünden olmamak şartıyla çok küçük bir parçasını deneyebilirsiniz. Kötü en zehirli yeri olacağı için tehlikelidir. Ancak en başından beri belirttiğimiz gibi denemeniz hiçbir şekilde doğru değildir.
Zehirli Olduğunu Bilmeniz Gereken Birkaç Bitki
Baldıran OtuBaldıran Otu: Bilinen en popüler zehirli bitkidir. Yapraklarında küçük beyaz veya sarı çiçekler vardır. Denendiği anda mide bulantısına, felce ya da ağızdan köpük gelmesine sebep olabilir. Toz aktif karbon ile karıştırılmış kaynamış su ile müdahale edilip mide yıkanmalıdır. Süt içmek de iyi gelecektir. Eğer solunum durduysa suni teneffüs uygulanmalıdır.
Defne Ağacı: Taneleri zehirlidir. Mide sorunu olanları özellikle rahatsız eder. Uzun yaprakları ve zeytine benzer taneleri vardır
Kurt Kabuğu: 50- 150 cm arasında bir çalıdır. Pembe çiçekleri leylağı andırır. Sonbahar meyveleri verir. Genellikle turuncudurlar ve portakalı andırırlar. Ağaç kabuğu, meyvesi ve çiçeği de zehirlidir
Siyah İtüzümü: Oval yaprakları ve yazın olgunlaşan meyveleri vardır. Olgunlaşmış meyveler zehirli değildir ancak olgunlaşmamış meyveleri zehirlidir. Potasyum permanganat ile karıştırılmış su zehri yok edebilir.
Mantarlar: Her mantar zehirli olmasa da çoğunun zehirli olduğu konusunda hemfikirizdir. Ağaçlar üzerinde veya çayırlarda yetişen kültür mantarları zehirsiz iken koparıldığında iç kısmı mavileşen, kırıldığında süte benzer bir sıvı akıtan, yanında paslanmış demir parçaları bulunan mantarlar zehirlidir. Mantarı yoğurtla birlikte yemek, tuzlu ya da sirkeli suyla kaynatmak, kurutmak zehri yok edecektir.
Eğer ormanda görebileceğimiz zehirli bitkiler arasından herhangi birini yediysek ve zehirlendiysek ilk yardım yapıldıktan sonra acilen bir doktora görünmek şarttır.