Müziğin çocuk gelişimine etkisi… Bebek daha anne karnında iken sesleri duymaya başlar ve beyin gelişimi için çok önemlidir. Çocuk anne karnında evrimini tamamladıktan sonra duyacağı her sesi beyin algılayarak gelişimini sürdürür. Bu süreç içerisinde anne ve babanın görevi büyük çocuk bakımının yanı sıra beyin gelişiminde öncülük etmeleri gerekmektedir.
Çocuğunuz doğduğu süreçten itibaren bir yetişkinle konuşulduğu gibi konuşulmalı anlamsız kelimeler kurmaktan kaçının, bebeğinize mümkün oldukça müzik dinletin uzmanların önerileri müzik dinletilen bebeklerde ilerleyen yaşlarında kendi akranlarına göre sakin, duygusal ve çok daha huzurlu bir yapıda oldukları kanıtlanmış. Müzik ve müzik eğitimi çocuğa ne kazandırır?
FİZİKSEL GELİŞİM
Çocuk dinlediği müzik tarzına göre hareketlenme gözükür. Bebek fiziksel gelişimini tamamlamaya başladıkça hareket etmeler yerine ritim tutmaya ve el çırpma, alkışlama ve dans etme durumları olur. Bu hareketlenmeler kol kaslarının ve ellerinde bulunan ufak kasların çalışıp güçlenmesine yardımcı olur.
SOSYAL GELİŞİM
Evrensel bir yapıya sahip olan müzik farklı dilleri ve kültürleri yakınlaştırdığı bilinir. Hayatı boyunca müzik dinlemeyi alışkanlık haline getirmiş bireylerde zaman içerisinde sosyalleştiği ve sosyal iletişim kurduğu gözlemlenir.
ZİHİNSEL GELİŞİM
Uzmanların araştırmalarına göre bebek gelişiminde beyin hücrelerinin hızlı geliştiği açıklanıyor. Müzik dinleyen bebeklerde ilerleyen yaşlarda matematik bilgisinin gelişimine katkı sağladığı görülmüştür.
DUYGUSAL GELİŞİM
Bebek anne karnından itibaren dinlediği müzikler ile çocukluk dönemleri daha sakin ve uyumlu hareketlere sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bebeğin daha önceden dinlediği ve hoşlandığı müziği tekrar dinletildiğinde ağlayan ve huzursuz olan bebeklerde sakinleştirici etkisi yaratarak uykuya daldıkları gözlemlenmiştir.
KULAK VE DİL GELİŞİMİ
Müzik dinleyerek büyüyen çocuklarda dil, kulak gelişimini hızlı tamamladığı görünüyor. Aile bireylerin bebeğe karşı yüz yüze durarak şarkı söylediklerinde veya konuştuklarında çocuğun sizi taklit etmesinden dolayı hızlı gelişim gösterdiği biliniyor.