Kemik Erimesi Riskinizi Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

Osteoporoz kişilerin belirli bir yaştan itibaren kemik yapılarında kütle kaybı olması ve kemik erimesi başlaması olarak tanımlanan bir hastalıktır. İnsanların doğdukları zamandan yetişkinlik dönemine kadar sürekli kemikleri güçlenerek büyür. 50’li yaşlara doğru ise kemikler güç kaybetmeye başlar ve incelerek kırılmaya açık bir hale gelir. Özellikle kadınlarda menopozun etkisi ile osteoporoz daha erken ve sık görülür.

Kemik erimesi öncelikle kişilerin fiziksel olarak hareketlerinin kısıtlanmasına neden olmaktadır. Bununla beraber bel, bilek ve kalça bölgesinde kemik kırılmaları yaşanmasına ve vücut yapısının bozulmasına yol açmaktadır. Osteoporozun en büyük nedenleri arasında yaşlanma, tiroit hormonundaki sıkıntılar, alkol ve sigara kullanımı ve fazla kortizon alımı sayılabilir. Kemik erimesi ilk aşamalarda çok çabuk anlaşılamamaktadır. Bu nedenle kişinin belirli bir yaştan sonra kemik ölçümü yaptırması gerekmektedir. Erken menopoz, kadın olmak, minyon ve beyaz tenli olmak, kalsiyum yetersiz beslenmek, ani kilo kaybı, yaşanan kırık vakaları osteoporoz bakımından risk taşıyan insanları ifade etmektedir.

Osteoporozdan korunabilmek ve riskleri azaltabilmek için öncelikle bol miktarda kalsiyum almamız gerekmektedir. Bununla birlikte gün içersinde fiziksel egzersizler yapmaya ve sigara- alkol tüketimini azaltmaya ve hormon takviyesi almaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle şişman insanların çok kısa bir sürede çok fazla kilo kaybı yaşaması kemik üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Ayrıca ailenin genetik geçmişinde kemik erimesi olup olmadığı da önemlidir.