Dünyada insanoğluna verilmiş en büyük hediyelerden biri nefestir. Çünkü yaşama ve konuşmamızı sağlayan en büyük faktörlerdendir. İnsanlar iki tür nefes alırlar. Bunlar: Göğüs nefesi ve diyafram nefesidir.

Peki, biz bunlardan hangini kullanıyoruz?

Kekeme olan insanlar göğüs nefesini kullanırlar. Kekeme olmayan insanlar ise diyafram nefesini kullanırlar. Kekeme olan insanlar göğüs nefesi aldıkları için çok çabuk nefessiz kalırlar ve cümleyi tam söyleyemeden cümlenin ortasında kesilirler. Fakat diyafram nefesi aldıklarında tüm cümleye yetecek kadar nefes alıp verebilirler.

Diyafram nefesini nasıl alırız?

Diyafram nefesini nasıl alırız?

Diyafram nefesi alabilmek için önce göğüs nefes alışkanlığımızı bırakmamız lazım. Bir insanın alışkanlığını bırakması yaklaşık 15-20 gün arasında bir süredir.

Uyguluma: Diyafram nefesi alabilmek için önce vücudunuzda ki  tüm nefesi ağız yoluyla dışarı verin. Vücudunuzda ki nefes bittiğinde, burnunuz ile karnınızı şişirerek nefes alın ve ağız yoluyla tekrar verin. Unutmayın, bu uygulamayı her 2 saatte bir yapmanız lazım. Eğer çok çabuk sıkılan biriyseniz. Televizyon izlerken, kitap okurken, uzanırken karnınıza herhangi bir nesne koyun. Mesela nesnemiz kumanda olsun. Kumandayı karnınızın üzerine koyun ve burun yoluyla nefes alın, ağız yoluyla nefesinizi verin. Sürekli bu tekrarlamayı yapın. Kumanda sabit kalmasın. Siz nefes alıp verdikçe kumanda aşağı yukarı doğru inip çıksın. 1-2 hafta sonra dikkat edeceksiniz ki artık vücudunuz istemeden diyafram nefesini kullanabilecektir.

Çok çok önemli bir noktaya geldik. Diyafram nefesini kesinlikle burundan vermiyoruz. Burnumuzdan oksijeni alıyoruz, ağzımızdan veriyoruz. Kesinlikle burnumuzdan vermiyoruz. Eğer burnumuzdan vermeye devam edersek göğüs nefesinden bir farkı kalmaz, cümlenin ortasında kesilirsiniz. 

Diyafram nefesi ve sağlık

Diyafram nefesi sağlık açısından da tavsiye edilen nefes türüdür. Tiyatrocular, şan eğitmenleri, şarkıcılar vb. kişiler nefeslerini çok iyi kullanan bireylerdir. Dikkat edin hepsi diyafram nefesini kullanırlar yani sürekli karın bölgelerini şişirirler. Çünkü diyafram nefesi göğüs nefesine göre daha uzundur ve insanın daha uzun konuşmasını sağlar.

Şimdi eminim diyafram nefesini kullanmayı öğrenmişsinizdir. Aklınıza takılan herhangi bir sorunuz varsa bu yazı altından veya iletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.

Özgüven eksikliği nasıl kazanılır?  Yazımda görüşmek üzere, hoşça kalın