Karpuzun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Karpuzun Faydaları

  • Likopen bakımından zengin olması kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olması için önemlidir.
  • Kemik sağlığını korur ve yaşlılığa bağlı kemik hastalıklarına yakalanma riskimizi de azaltır.
  • Kan basıncını sağlıklı seviyede tutarak düzene sokar.
  • Kalsiyum ve potasyum açısından zengin olduğu için kemik ve iskelet gelişiminde özellikle büyüme çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır.
  • Yağ yakıcı özelliğe sahiptir.
  • Böbreklerin aşırı çalışarak yorulmasını engeller.
  • Birçok hastalığın ortaya çıkış sebebi olarak kabul edilen serbest radikallere karşı etkili bir meyvedir.
  • Antioksidan kaynağıdır ve böylece bünyemizi kuvvetlendirir.
  • Karaciğer ve böbreğin yorulmadan çalışmasını sağlar. Bunu doğal yollardan idrar söktürücü özellik göstererek yapar.
  • Göz sağlığı açısından faydalıdır.
  • Retina pigmentleri üretimine destek olur.
  • Beta karoten içerdiğinden dolayı gece körlüğü gibi göz hastalıklarına yakalanma riskimizi bir miktar azaltır.
  • C vitamini açısından zengin olması sayesinde bağ dokusunu korumaya yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve destekler.
  • Astımı önlemeye yardımcı olabildiği gibi var olan astım hastalığınızdan kaynaklı şikayetleri de bir miktar azaltabilir.
  • Yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı bağırsakları çalıştırır ve sindirim sistemine yardımcı olur.
  • Uykusuzluk problemi çeken kişiler açısında kullanılabilir.
  • Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır ve bünyeyi rahatlatabilir.
  • Cilt ve saç sağlığımızı korumaya yardımcıdır.

Karpuzun Zararları

  • Normal tüketim miktarına sağlıklı bireyler için herhangi bir alerjik reaksiyonu veya bilinen yan etkisi yoktur.
  • Aşırı tüketilmesi durumunda başta midede bulantı ve bunu takip eden şişkinlik, hazımsızlık gibi yan etkiler görülebilir.
  • Potasyum açısından zengin olduğundan dolayı bu konuda kanında değeri yüksek olan veya ek gıda kullanan kişilerin tüketmemeleri önerilir.
  • Şeker açısından zengindir ve özellikle diyabet hastalarının doktor kontrolünde tüketmeleri önerilir.