Karpuzun Faydaları
- Likopen bakımından zengin olması kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olması için önemlidir.
- Kemik sağlığını korur ve yaşlılığa bağlı kemik hastalıklarına yakalanma riskimizi de azaltır.
- Kan basıncını sağlıklı seviyede tutarak düzene sokar.
- Kalsiyum ve potasyum açısından zengin olduğu için kemik ve iskelet gelişiminde özellikle büyüme çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır.
- Yağ yakıcı özelliğe sahiptir.
- Böbreklerin aşırı çalışarak yorulmasını engeller.
- Birçok hastalığın ortaya çıkış sebebi olarak kabul edilen serbest radikallere karşı etkili bir meyvedir.
- Antioksidan kaynağıdır ve böylece bünyemizi kuvvetlendirir.
- Karaciğer ve böbreğin yorulmadan çalışmasını sağlar. Bunu doğal yollardan idrar söktürücü özellik göstererek yapar.
- Göz sağlığı açısından faydalıdır.
- Retina pigmentleri üretimine destek olur.
- Beta karoten içerdiğinden dolayı gece körlüğü gibi göz hastalıklarına yakalanma riskimizi bir miktar azaltır.
- C vitamini açısından zengin olması sayesinde bağ dokusunu korumaya yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve destekler.
- Astımı önlemeye yardımcı olabildiği gibi var olan astım hastalığınızdan kaynaklı şikayetleri de bir miktar azaltabilir.
- Yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı bağırsakları çalıştırır ve sindirim sistemine yardımcı olur.
- Uykusuzluk problemi çeken kişiler açısında kullanılabilir.
- Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır ve bünyeyi rahatlatabilir.
- Cilt ve saç sağlığımızı korumaya yardımcıdır.
Karpuzun Zararları
- Normal tüketim miktarına sağlıklı bireyler için herhangi bir alerjik reaksiyonu veya bilinen yan etkisi yoktur.
- Aşırı tüketilmesi durumunda başta midede bulantı ve bunu takip eden şişkinlik, hazımsızlık gibi yan etkiler görülebilir.
- Potasyum açısından zengin olduğundan dolayı bu konuda kanında değeri yüksek olan veya ek gıda kullanan kişilerin tüketmemeleri önerilir.
- Şeker açısından zengindir ve özellikle diyabet hastalarının doktor kontrolünde tüketmeleri önerilir.