Dr. Aydın, yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) hastalarının mevsim geçişlerine dikkat etmesi gerektiğini belirterek..

Dr. Aydın, yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) hastalarının mevsim geçişlerine dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Yumuşak doku romatizması insanların vücudunda farklı bölgelerinde her gün olan kronik ağrılara denir. Bu insanlar her gün ağrılı bir şekilde güne başlarlar ve yataktan dayak yemiş gibi kalkarlar. Dinlemediklerini, hiçbir şekilde dinlenemediklerini, enerjilerinin olmadıklarını söylerler.

Mevsim geçişleri ve bahar ayları onların en korkulu dönemleridir. Çünkü havadaki iyon yüklenmesi, havanın değişimi onların semptomlarının daha negatifleşmesine sebep olur. Bunun da sebebi fibromiyaljinin doğasında uyku bozuklukları yer alır. Günlerin uzamasından dolayı kişiler gündüz uyku hali çekmektedirler. Kişiler uygun giyinemediklerinden dolayı halk arasında kulunç diye bilinen bizim şikayetlerinde artış görülmektedir” diye konuştu.

“Bahar ayı enerji ayı” diyen Aydın, şöyle devam etti:

“Bu kişilerde motivasyon eksikliği, enerji eksikliği vardır. Yapmak istedikleri çok şey olur ama yapacak enerjileri olmaz. O yüzden bu tarz hastalara bir takım önerilerimiz olur. Özelikle kendinizi şımartın, yorulmadan önce dinlenin. Büyük yoğunluklu egzersizliklerinizi, planlarınızın hepsini Mayıs ayına ya da diğer aylara öteleyin.

Fibromiyalji hastalarında öncelikli tedavi kişinin hayatını modifiye etmesidir. Kaliteli uyku çok önemli. Mümkün olduğu kadar sessiz, az ışıklı bir ortamda ya da dinlendirici bir ortamda uykuya dalmalarını tavsiye ederim. Yatmaya gitmeden önce ılık duş olabilir. Aktivitelerini bölerek yapmalıdırlar. Spor da buna dahil.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Halsizlik, dışarı çıkamama hallerinin fibromiyalji belirtisi olabileceğine dikkat çeken Aydın, “Bu insanlar etraftaki eşinden, dostlarından nazlı insan damgası yerler. Oysaki altta bizim hastalık olarak kabul ettiğimiz bir bulgu yatar. Bu kişiler sürekli ağrı çektiklerinden dolayı depresif bir mod durumuna sahip olabilirler. Yakınları tarafından daha da negatif algılanırlar. Eğer böyle bir şikayetiniz varsa öncelikli detaylı bir muayene, bir takım kan tahlilleri ile hastalığın tanısı konulur. Gerekli tedavi doktor tarafından uygun bir şekilde planlanır. Bu hastalık kalıcı ağrazlar bırakmasa da kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği için iş kaybına neden olur. Etrafındakileri de bu tablo çok kötü etkilemektedir” ifadelerini kullandı.