Cumhuriyet Halk Partisi, iletişim teknolojileri kullanılarak geliştirilen "yeni dolandırıcılık metotları" ile alakalı Meclis araştırması açılmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Akif Ekici ve arkadaşlarının imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, gelişen haberleşme ve bilişim teknolojisinin, insanların hayatını kolaylaştıran bir hayli yeniliği beraberinde getirdiği gibi kullanıcıların hayatını karabasana çeviren dolandırıcılık tuzakları için de büyük alan yarattığı belirtildi.

Gerekçede, tarih süresince insanların zaaflarından, dalgınlık ve dikkatsizliklerinden istifade edilerek yapılan dolandırıcılık faaliyetlerinin, bugün ağırlıklı olarak elektronik haberleşme ve bilişim sistemleri üzerinden yürütüldüğü dile getirildi.

Bu sistemlerde, hayatı kolaylaştırmaya yönelik her türlü yeniliğin, bu arada dolandırıcılar için yeni yol geliştirme alanı haline geldiği vurgulanan gerekçede, şunlar kaydedildi: 

"Özellikle internet bankacılığı görünümü verilerek yürütülen dolandırıcılık faaliyetleri, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetleri ile kamu müessese ve kuruluşlarının isimi kullanılarak telefon ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetleri daimi geliştirilen faklı yöntemlerle yaygın bir biçimde uygulanmaktadır. 

Bu konuda yapılan legal tertip etmeler ile alınan yönetimsel önlemler, yeni dolandırıcılık teknik ve metotları karşısında yetersiz kalmakta, yaşanan mağduriyetin boyutu da gün be gün artmaktadır.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinden istifade ederek gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçmede güvenlik örgütü ve güvenlik yazılımları kadar yurttaşları bilinçlendirmek de hayati ehemmiyet taşımaktadır. Ancak yurttaşların e-dolandırıcılık faaliyetlerine karşı bilinçlendirilmesi ihtiyacının da sıhhatli bir biçimde karşılanamadığı ortadadır.

Bu vaziyet yüce Meclisimizin, haberleşme ve bilişim teknolojisine dayalı dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılan yeni metotlar üzerinde kapsamı geniş bir çalışma yapmasını, alakalı ve yetkili müesseseler ile konunun muhatabı olan sivil toplum kuruluşlarının görüş ve tekliflerini alarak mevzuatın ihtiyaca göre aktüellenmesini sağlamayı mecburi kılmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak geliştirilen yeni dolandırıcılık metotlarının tesirsizleştirilmesi, legal ve yönetimsel eksiklerin giderilmesi ve bu konudaki duyarlılığın artırılmasını sağlamak emeliyle Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerekmektedir."