1. Kara Kutu Atari
Kasetli atariler çıkmadan önce kara kutular yaygındı. Bunlara kaset takmaya gerek yoktu. Oyunlar zaten konsolun içindeydi. Yalnız içindeki oyunların birçoğu bildiğiniz dandik oyunlardı. Doğru düzgün oynanacak az şey vardı. Uçak oyunu oynanırdı genelde. Gemiler vurulur, köprüler yıkılırdı. Ördekler avlanırdı. Daha sonralardan kasetli amigalar geldi.
2. Su fışkırtan yüzük
Eşek şakalarının vazgeçilmeziydi . Çok kavga çıkardı küçükken bu yüzük yüzünden. Nihayetinde, herkes ıslanmaktan eğlenecek, keyif alacak diye bir şey yok.
3. Tasolar
Pokemon tasosu değil ama. Çook çok önce çıkmış tasolar bunlar. Yine cips paketlerinden çıkarlardı. Ancak, bunların üzerinde Looney Toons karakterleri vardı. Normal, süper ve mega taso diye ayrılırlardı. Bu tasolarla çeşitli oyunlar oynanırdı. Arkadaşlarınızı üterdiniz. Veya ütülürdünüz.
4. Troller:
Günümüzde kullanılan anlamıyla troll değillerdi tabii bunlar. Hiçbir zararları yoktu. Aksine, satıcıları tarafından saçları okşandığı vakit uğur bile getirdikleri söylenirdi. Safsataydı tabii bu ancak, sevimli yaratıklardı. Tek sorunları ortalıkta paso anadan üryan gezmeleriydi.
5. Atari Kartuşları
İçinde asla bol 9'lu bir oyun sayısı olmazdı. 4-5 tane oyunun aynısı sayfalarca yinelenirdi listede ancak, güzeldi yine de. Birçoğumuzun Contra'yı, Street Fighter'i, Mortal Kombat'ı tanıma sebebiydi. Super Mario'yu da unutmamak lazım tabi.
6. Tetrisler
Şu an bu nesil bu kadar zekiyse sebebi tetristir arkadaş. Blokları yıkarken alınan o haz hiçbir şeye değişilmezdi. Ne nereye girecek, iyi bir strateji belirlemek gerekiyordu. Nice çocuk yaşlandı bir türlü gelmeyen uzun çubuğu beklerken. 92 senesinden beri hala bekleyen arkadaşlarım var.
7. Stres yayı
Adı stres yayı olsa da pek de stres giderdiği yoktu. Aksine, birbirine dolaşıp çözmeye uğraşınca strese sebep olurdu. Ancak, rengarenk, güzel bir oyuncaktı.
8. Solo test
Bir zeka oyunu daha. Ama, bu tetrise göre manuel kalıyor. Bir de yanında zekanı gösteren bir tablo vardı. Herkes bir tane boncuk bırakmaya çalışıp dahi olmak isterdi. Bırakamayan kimseye çaktırmadan azaltırdı o boncukları. Herkes dahi çıkardı memlekette.
9. Vampir dişi
Çocukluğumuzun korkunçlu oyuncaklarındandı. Pek de korkunç sayılmazdı açıkçası. Plastik olduğundan hijyenik de değildi. Hele de ağızdan ağıza dolaşması hijyeni sıfıra indiren bir etmendi. Tek satıldığı gibi sakız kutularının içerisinden de çıkardı bu dişler.
10. Çın çın tekerler
Bir neslin önüne bakmadan yürümeme alışkanlıüğının sebebi oyuncak. Eğer elinde bu varsa yolda durmadan buna bakardın. Bir de zili vardı. Tekerlerk hareket ettikçe çalıp dururdu. O zil bozulduğu zaman ise hüsrana uğrardı çoluk çocuk.
11. Mantar tabancası
Tehlikeli oyuncaklardan biri olsa da zamanında anne babalar pek bir şey demezdi çocuklarının bunlarla oynamasına. Bunlardan sonra kapsüllü tabancalar çıktı. Çoluk çocuk kapsülde tek mermi bırakıp Rus ruleti oynamaya başlamıştı.
12. Balık tutma oyunu
Bunların tek havuzluları olduğu gibi 3-4 havuzluları da vardı. Ne kadar havuz varsa fiyatı da o kadar fazlaydı. Gayet eğlenceli bir oyundu. Bir nesle olta atmayı öğretti. Oltaların ucundaki mıknatıs balıkların açılıp kapanan ağızlarındaki metale denk geldi mi balık senin demekti.
13. Çatapat
Düğünlerin, kına gecelerinin, bayramların eğlencesi. Adı gibi çatır çatır ses çıkarırdı. Torpil ve füzenin baş ekürisiydi. Normalde çocuklara satılması yasak olsa da hiçbir bakkal dinlemezdi bunu.
14. El sineması
Sinemanın durgunluk yaşadığı dönemlerde çoluğa çocuğa ilaç gibi gelirdi. Dünyadan manzaralar olurdu bazılarında. Bazılarında da çizgi film karakterleri. Ama, büyük çoğunluğu Hac'dan dedelerimiz tarafından getirildiği için Hacc görüntüleri olurdu şeritlerde. Almanya'dan gelenlerde ise çıplak hatun görüntüleri doğal olarak...
15. İskelet anahtarlık
Zamanın modası olan anahtarlık. Herkeste vardı. Bu anahtarlığa sahip olmak kanun gibi bir şeydi. Olmayanı adamdan saymazlardı. Sofralara buyur etmezlerdi. Kız bile vermezlerdi.
16. Topaç
Rangarenk olurlardı. Beyblade'in atası sayılır bu topaçlar. Her babayiğidin harcı değildi bunu dakikalarca çevirebilmek.