1. Mizah
Mizah anlayışı da hayvanlar da bulunmaktadır. Maymunlar birbirlerinin hareketlerine gülebiliyorlar. Her hayvanda gülme eylemi belirgin olarak gözlemlenemese de fare gibi bazı hayvanların birbirlerine güldükleri biliniyor.
2. Alet Kullanımı
Tarım, hayvancılık, mimari, sağlık gibi hemen her alanda işlerimizi daha kolay yapabilme adına aletler kullanmaktayız. Hayvanların bir kısmı da alet kullanabiliyor ve yapacakları eylem için nasıl bir alet kullanmaları gerektiğine dair mantık yürütebiliyorlar. Maymunlar, kargalar, yunuslar, filler ve ahtapotlar alet kullanan hayvanlardan bazılarıdır.
3. Kültür
Güdülenmiş hal ve hareketler hayvanlar arasında da yaygındır. Mesela maymunlar fırtına başlamadan önce yağmur dansı yapabilirler. Japonya’daki bir hayvanat bahçesindeki maymunlar, kafesin içindeki havuzda banyo yapmanın rahatlatıcı olduğunu keşfetmişlar ve sürekli olarak banyo yapmaya başlamışlardır. Bu gelenek olarak diğer maymunlar arasında başlamış ve devam etmiştir...
4. Duygular
Evinde evcil hayvan bulunanlar onların ne kadar duygusal olduklarını biliyorlardır. Bizler gibi korku, arzu, panik, utanma ve daha birçok duyguya sahiptirler. Mesela kemirgenler çok meraklı olurlar. Goriller kıskanç olur. Yunusların ve ahtapotların depresyona girdikleri biliniyor.
5. Dil
Bizlerin kullandığı dil kadar sayıca çok ve belirgin kelimeler içermese de, hayvanlar da birbirleriyle bir dil kullanarak anlaşırlar. Balinalardan kuşlara hepsi seslerle iletişim kurarlar. Amerika’da bir şempanze daha bebek iken, sağır bir insan gibi yetiştirilmiş ve şu an sağırların kullandığı 350′den fazla işareti kullanabilmektedir.
6. Zeka
Zeka düşünmemize, plan yapmamıza, nedenleri araştırmamıza ve öğrenmemize yarar. Hayvanlar bazı konularda insanlardan daha zeki olabilirler. Mesela güvercinler geometrik şekilleri insanlardan daha kolay ayırt ederler. Karıncalar bizlerden çok daha planlı çalışırlar. Fillerin aritmetik zekaları kuvvetlidir. Kargalar çok iyi mantık yürütürler. Kapalı kapıları açabilir, saklı objeleri araştırarak bulabilirler.
7. Hafıza
Bazı hayvanlar algıladıklarını hafızalarında depolayabilmektedir. Şempanzeler görüntüleri ve sayıları, kargalar şekilleri akıllarında tutabiliyorlar. Sincaplar kilometrelerce ötede bile olsa aylar önce gömdükleri yiyeceklerin yerini hatırlıyorlar.
8. Farkındalık
Hayvanın kendi farkındalığının olup olmadığını anlamanın en iyi yolu aynada kendini görünce tanıyıp tanıyamadığına bakmaktır. Çoğu hayvan kendini tanıyabilmektedir. Hatta yüzüne kalemle bir işaret konulan hayvan, aynaya baktığında işareti görüp onu yüzünden silmeye çalışmaktadır.
9. Mimar
10. Tarım
İnsanoğlu tarıma başlamadan önce de yeryüzünde tarım vardı. Bazı karıncalar yuvalarındaki özel bölmelerde mantar yetiştirmektedir. Hatta bazıları yavru tırtılları besleyip büyütüp besicilik dahi yapmaktadır.
11. Mantık
İnsanla boy ölçüşemese de hayvanlar da mantık yürütebilmektedir. Mesela limon denilince akla şekil, tat ve koku gelir. Hayvanlar da seslere, şekillere ve olaylara karşı mantık yürütmektedirler.